Jak naklíčit kukuřici
-
Jak naklíčit kukuřici
Naklíčená kukuřice u nás zatím není až tak známou složkou jídelníčku. Ale i ona je po naklíčení vynikající nejen chutí, ovšem i účinky na naše tělo. Nakličování kukuřice je velmi snadné, v podstatě ji jen namočíme.
Kukuřici (nejlépe cukrovou, ta má nejtenčí slupku) propláchneme a dáme do misky s větším množstvím vody. Voda musí být chladná (rozhodně nepoužíváme vodu teplou) a je také potřeba ji po maximálně dvanácti hodinách zase vyměnit. Až uvidíte zřetelné klíčky, máte hotovo. Kukuřici pak slijete a můžete uchovávat v lednici, vydrží i více než týden.
Naklíčenou kukuřici lze jíst syrovou. Pokud však máte jen kukuřici z pole, bude možná potřeba ji uvařit. Tím se sice zničí některé vitamíny, ale stále bude výsledek výživnější a tělu prospěšnější než vaření kukuřice nenaklíčené.
Kukuřice je především zdrojem škrobu, takže se hodí do jídelníčku hlavně dopoledne či brzy odpoledne. Ukrývá ale i mnohé vitamíny, například A, B, D, E a K. Je dobrým zdrojem některých minerálů, zejména hořčíku, mědi, zinku, fosforu a železa. Významný je také obsah selenu. Nezastupitelná je kukuřice v obsahu rostlinného barviva zeaxantinu.
Zatím žádné komentáře