Jak naklíčit luštěniny
-
Jak naklíčit luštěniny
A jde o velmi snadný proces. Stačí nám k tomu miska, voda a cedník. Případně ještě tácek a mokrá utěrka anebo nakličovací miska.
Základní způsob nakličování luštěnin je ten, kdy luštěniny nejdříve přeberete, pak je propláchnete a dáte do misky s vodou, kde budete vodu měnit nejdéle po 12 hodinách (v létě mnohem dříve). Přebírání je nutné, protože některá semínka mohou být poškozená (zlomená, nedozrálá), a tak by neklíčila, pouze by začala zahnívat.
Když stojíte o delší klíčky, než jen pár milimetrů, můžete luštěniny, které jste předtím den máčeli ve vodě, rozprostřít na hlubší tác a překrýt je dobře namočenou utěrkou. Tu budete pravidelně namáčet, aby semena neoschla a klíčky neodumřely.
Nakličování může probíhat i v nakličovacích miskách, kam je dáte opět po celodenním bobtnání ve studené vodě. Dvakrát denně pak misky propláchnete čistou vodou. Nakličování trvá jeden až několik dní podle toho, jak velké klíčky si přejete. Po sklizení vydrží uložené v lednici, i třeba deset dní.
Zatím žádné komentáře