Jak naklíčit mungo
-
Jak naklíčit mungo
Mungo je typickou luštěninou vhodnou k nakličování. Klíčí snadno a rychle, navíc z něj po naklíčení lze i velmi snadno odstranit slupky, které mohou dráždit citlivější trávení. Mungo je slaďoučké a po naklíčení se jeho chuť velmi podobá mladému zelenému hrášku.
Jak naklíčit mungo? Jde o velmi snadný proces. Stačí nám k tomu miska, voda a cedník. Případně ještě tácek a mokrá utěrka anebo nakličovací miska – není to však nutné.
Základní způsob nakličování munga je ten, kdy mungo nejdříve přeberete, pak ho propláchnete a dáte do misky s vodou. Vodu budete měnit nejdéle po 12 hodinách (v létě mnohem dříve). Přebírání je nutné, protože některá semínka mohou být poškozená (zlomená, nedozrálá), a tak by neklíčila, pouze by začala zahnívat. Naklíčeno bude za 1,5 až 2 dny.
Když stojíte o delší klíčky, než jen pár milimetrů, můžete luštěniny, které jste předtím den máčeli ve vodě, rozprostřít na hlubší tác a překrýt je dobře namočenou utěrkou. Tu budete pravidelně namáčet, aby semena neoschla a klíčky neodumřely.
Nakličování může probíhat i v nakličovacích miskách, kam je dáte opět po celodenním bobtnání ve studené vodě. Dvakrát denně pak misky propláchnete čistou vodou. Nakličování trvá jeden až několik dní podle toho, jak velké klíčky si přejete. Po sklizení vydrží uložené v lednici, i třeba deset dní.
Zatím žádné komentáře