Jak naklíčit oves
-
Jak naklíčit oves
Oves obsahuje nejvíce bílkovin ze všech druhů u nás pěstovaných obilnin. Bílkoviny jsou navíc ve velmi kvalitní a snadno vstřebatelné formě. Dále je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků.
Oves můžeme nechat naklíčit dvěma způsoby. Buď pro konzumaci obilí jako takového, kdy budou stačit jen drobné klíčky. Anebo jej chceme nechat narůst do mladé rostlinky, kterou pak sklidíme jako zelený oves.
Pro naklíčení ke konzumaci celého obilného zrna stačí oves propláchnout a namočit na celou noc do vody. Pokud vyměníte vodu, můžete jej nechat namočený i 24 hodin. Pak jej dejte na tácek a překryjte vlhkou utěrkou. Tu budete pravidelně vlhčit. Anebo ho jednoduše přesypte do nakličovací misky. Tam jej dvakrát denně propláchněte, podle návodu na misce.
Když chcete pěstovat mladé rostlinky ovsa (zelený oves, osení), tak předem nabobtnaný oves rozprostřete v jedné vrstvě na tácek s mokrou buničitou vatou nebo kuchyňskou papírovou utěrkou. A pravidelně jej vlhčete střičkou.
Když ale oves vysejete do nádoby se zahradnickým substrátem, bude mít o to více výživných látek, až ho budete sklízet. Sejte na mokrý substrát, stačí ho vrstva okolo 3 – 4 cm. Po vysetí můžete nechat oves nepřikrytý anebo ho zasypat jemnou vrstvičkou substrátu a tu pak zastříkat střičkou. Vlhčení nemusí být pak tak pravidelné, stačí jednou denně.
Oves byl kdysi označován za plodinu bohů, a není se čemu divit. Je zdrojem energie, ale i látek, které nám pomáhají nabrat duševní klid. Pokud jej necháme naklíčit, účinky těchto enzymů a hormonů se ještě zvýší. Naklíčený oves je přímo vitamínovým elixírem.
Zatím žádné komentáře