Jak naklíčit quinou
-
Jak naklíčit quinou
Quiona je pro mnoho lidí teprve nedávno objevenou pseudo obilninou, která je již po dlouhá staletí pěstovaná v Americe. Využívali ji zejména původní obyvatelé, ale díky módní vlně zdravé výživy už se konzumuje po celém světě. I quinoa vám toho po naklíčení dá ještě více, než když ji jen uvaříte.
Koupit můžete tři druhy quinoy. Bílá má jemnou máslovou chuť, červená je křupavější s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a i chuťově nejvýraznější. Naklíčená quinoa má specifickou chuť, proto s ní začínejte nejprve v pomazánkách.
Jak na klíčení? Quinou můžete nechat naklíčit na nakličovacích miskách, ve sklenici, v misce s vodou. Pokud máte nakličovací misky, tak sem quinou jen nasypte a prolijte vodou. Ale dejte quinoy pouze tolik, aby nepokrývala celé dno, aby nezačala během klíčení zahnívat. Alespoň dvakrát denně prolívejte studenu vodou, vždy důsledně nechte vytéct všechnu vodu (někdy je potřeba misky i naklonit).
Pokud chcete nechat quinou naklíčit v běžné misce nebo ve sklenici s vodou, je ji potřeba nejprve namočit, tedy celou zalít vodou. Alespoň na šest hodin, nejlépe přes noc. A pak ji jen pravidelně proplachovat, udržovat vlhkou.
Quinoa je vhodným semínkem i pro nakličování ve sklenici, kterou máte opatřenu nakličovacím víčkem, což je víčko, které má sobě integrované sítko. Takže proplachování semínek je snadné.
Quinoa je přeborníkem nejen ve výživě, ale i v klíčení. Zvládne to i za 12 hodin, pokud budete klíčky chtít větší, věnujte jí tak tři dny. A co vám naklíčená quinoa dá? Quinoa je semeno s vyšším obsahem aminokyselin, enzymů, vitamínů, minerálů, vlákniny i antioxidantů, než většina jiných zrn. Quinoa je plná vysoce kvalitních bílkovin, draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a vlákniny.
Zatím žádné komentáře