Jak naklíčit ředkvičku
-
Jak naklíčit ředkvičku
Ředkvičky a ředkve mají snad nejchutnější výhonky. Jsou opravdu lahodné, i když celkem pikantní. Ale na chlebu s máslem nebo na bramborové kaši se to prostě ztratí, zůstane jen svěží zeleninová chuť a příliv energie.
Ředkvička navíc také klíčí neskutečně rychle. Stačí jí 36 hodin a už se dá konzumovat, ze semínek už se vylupují jasné zárodky rostlin. Ředkev potřebuje času o něco více. Naklíčenou ředkvičku můžete baštit jak ve stavu prvních zárodků budoucí rostliny, tak také řádně narostenou, do třeba i pěticentimetrových výhonků. Když ji nasekáte, není co řešit. A brzy si na naklíčenou ředkvičku natolik zvyknete, že kupované bulvičky už vás vůbec neosloví.
Jak na naklíčení ředkvičky a ředkve? Stačí je jen nasypat do nakličovací misky, ta je pro jejich klíčení tím nelepším prostředím. Vůbec je před klíčením v nakličovacích miskách nemusíme máčet. Dvakrát denně prolejeme čistou vodou.
Případně můžeme ředkev nebo ředkvičku nakličovat i na tácu, kam rozprostřeme předem nabobtnaná semínka a překryjeme je několika vrstvami mokré utěrky. Tu alespoň jednou denně namáčíme. Klíčení může probíhat i tzv. nakličovacím sítku.
Lžíce naklíčené ředkvičky má tolik vitamínů a výživných látek, jako přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu. Proto se čerstvé klíčky podílejí na léčení nemocnění cév, cukrovky, vysokého cholesterolu či při poruchách metabolismu. Skvěle působí i při detoxikaci organismu. Také usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání.
Zatím žádné komentáře