Jak naklíčit rýži
-
Jak naklíčit rýži
I rýži si můžeme nechat naklíčit. Musí jít samozřejmě o rýži natural, tedy neloupanou a nijak nepředvařenou (tedy ne paraboiled, ani rýže v pytlíku). Klíčení rýže je také velmi snadné, stačí k tomu miska s vodou. Vodu vyměňujeme alespoň dvakrát denně a za dva dny, někdy i méně (podle okolní teploty) máme hotovo.
Naklíčená rýže prokazatelně obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů než rýže neklíčená. Obsahuje též asi trojnásobné množství lysinu, což je aminokyselina, kterou nutně potřebujeme pro růst a obnovu tkání.
Dokáže naklíčit i v nakličovacích miskách, kde ji budete dvakrát denně proplachovat. A není potřeba ji předem namáčet. Naopak pro klíčení na tácu, kde ji překryjeme několika vrstvami mokré utěrky, ji musíte nechat nabobtnat alespoň 12 hodin předem. Utěrku pak budete alespoň jednou denně proplachovat, není potřeba ji nijak výrazně vymačkávat.
Rýži můžete nechat jen mírně naklíčit, tedy jen asi na jeden a ž dvoumilimetrové klíčky. Můžete ale nechat i mírně přerůst a pak teprve sklidit. Naklíčená rýže, pokud zvolíte tmavou indiánskou, jde konzumovat i syrová. Ty ostatní druhy se dobře hodí pro přípravu na páře nebo mnohem kratší povaření, než jsme zvyklí u rýže nenaklíčené.
Zatím žádné komentáře