Jak naklíčit sójové boby
-
Jak naklíčit sójové boby
Sójové boby nejsou vhodné ke klíčení, jedinou vhodnou úpravou je fermentace. Pouze ta dokáže v sójových bobech rozložit nežádoucí toxické látky.
Sójové boby ani nenakličujte a ani je nekonzumujte jinak, než fermentované. Fermentace je totiž jediným procesem, který dokáže v sóji rozložit toxické látky – například goitrogeny, fytáty antinutriční látky, fytoestrogeny. Tyto negativně ovlivňují činnost organismu a bohužel se nezničí ani vařením. Pouze fermentací.
Například sójový sýr tofu fermentovaný není a k pravidelné konzumaci je zcela nevhodný. Stejné je to se sójovým mlékem, masem a nekvalitními sójovými omáčkami. Naopak velmi prospět nám dokáže tempeh, miso nebo natto, které se vyrábějí z fermentované sóje. Kvalitní sójové omáčky jsou také vyrobeny fermentací.
Jak fermentovat sojové boby alespoň ke krmným účelům?
Odpovědět