Jak naklíčit zázvor
-
Jak naklíčit zázvor
Zázvor je kouzelným kořenem (tedy vlastně oddenkem), který mnozí z nás rádi pijí celou zimu v čaji, abychom si zmírnili škrábání v krku. Ale také ho dáváme do jídel, protože zázvorový šmrnc je přesně to, co některé pokrmy vyžadují.
Pěstování zázvoru je snadné, co se práce týká. Ale náročné na čas. První větší sklizeň může přijít po deseti měsících. Ale malé oddenky můžete spotřebovávat po asi čtyřech měsících, takže to chce trpělivost. A dost široký květináč, protože oddenky rostou do stran.
Vsadit můžete koupený kořen zázvoru, dokonce i jen jeho kousek. Ale nejdříve jej nechte přes noc ve vodě, aby se vyplavily blokátory růstu, kterými je kořen nastříkaný (zabraňují klíčení a zlepšují prodeje). Zázvor ale můžete pěstovat i ze sazeniček, která koupíte v zahradnictví nebo si přinesete od souseda. Koupit u nás lze i semínka zázvoru a pěstování ze semínek je také snadné.
Jak tedy na to? Vezměte širší květináč, třeba truhlík nebo nějaký s kruhovým tvarem. Dejte do něj drenáž (stačí kamínky, štěrk), pak vrstvu substrátu a pořádně vše prolijte. Teprve na prolitý substrát položte kousek kořene zázvoru (nebo zakoupené sazeničky, případně nasypte semínka).
Pak přihrňte vrstvou dalšího substrátu, semínka zasypejte jen zlehka. A přimáčkněte. Substrát musíte udržovat vlhký, protože zázvor je rostlinou, která vyžaduje vyšší vlhkost. Závor dělá i poměrně velké zelené výhony, se kterými je nutno počítat. Přes léto můžete mít květináč se zázvorem venku. Nesmí zmrznout.
Nejdříve po čtyřech měsících, pokud jste sadili kořen z obchodu, odhrňte zeminu a odřízněte si kousek kořene. Zeminu zase přihrňte. Po asi deseti měsících můžete sklidit hlavní oddenek a v zemi ponechat jen ty malinké, co jsou okolo. Postupně zase všechny obrostou a zásoba zázvoru se obnoví.
Zatím žádné komentáře