Jak naložit citrony

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit citrony

    Jak naložit citrony?

    Pokud si k naložení citronů zakoupíme produkty s označením bio, teoreticky bychom se neměli bát je použít i s kůrou. Mělo by pouze stačit důkladně je omýt vodou.

    Nic ale nezkazíme tím, pokud citrony oloupeme, například škrabkou na brambory. Zbavíme se i bílé slupky pod kůrou, která je hořká.

    Očištěné citrony pokrájíme na kolečka (maximálně 0,5 cm silná) či jiné tvary a dále zpracováváme dle konkrétního postupu pro naložení. K nakládání si připravíme také čisté sklenice a víčka. S oloupanými citrony je ale třeba pracovat opatrně. Protože už je nechrání tvrdá kůra, jsou křehčí.

    Nakládat citrony můžeme pouze do soli, nebo do směsi s cukrem či třeba do medu.

  2. Jak naložit citrony do soli?

    Pro naložení citronu do soli budeme vskutku potřebovat pouze pár ingrediencí. Slovem pár jsou míněny opravdu jenom dvě. Jsou to citrony a sůl (vynikající je hrubozrnná). Samozřejmostí jsou potom sklenice s víčkem, ve kterých budeme naložené citrony uchovávat.

    1 citron si rozkrojíme a vymačkáme z něho co nejvíce šťávy. Odložíme bokem k pozdějšímu použití.

    Poměr soli a citronů by měl být 1:1 (ten hmotnostní). Pokud tedy vezmeme 300 g citronů, budeme potřebovat i 300 g soli.

    Pokud bychom chtěli naloženým citronům přidat trochu jemné chuti, vezmeme si na pomoc i cukr. To potom poměr soli, který budeme v důsledku potřebovat, rozdělíme na 3 díly a 1 díl nahradíme cukrem. U příkladu s 300 g by to tedy bylo 100 g cukru a 200 g soli (poměr cukru a soli je tedy 1:2).

    Na dno čisté sklenice nasypeme trochu soli (nebo směs soli s cukrem) a přidáme všechny pokrájené citrony. Na citrony opět nasypeme sůl tak, aby byly všechny zakryté a přilijeme odloženou citronovou šťávu. Sklenici uzavřeme a obsah řádně protřepeme.

    Nyní je potřeba zbavit se vzduchových bublinek. Čiliž sklenici otevřeme a citrony pořádně stlačíme ke dnu. Pokud by vykukovaly, použijeme na jejich zakrytí ještě další sůl.

    Citrony uchováváme, naložené v soli, při pokojové teplotě.

    Naložené citrony můžeme směle po 1 – 3 měsících začít využívat v kuchyni při vaření.

  3. Jak naložit citrony s cukrem?

    Jak naložit citronyNaložené citrony s cukrem nemají tak dlouhou dobu trvanlivosti, jako citrony naložené v soli. Je tedy vhodné je spotřebovat zhruba do týdne od data jejich výroby. Navíc je potřeba uchovávat je v lednici.

    Na dno sklenice nasypeme trochu cukru, položíme pár plátků citronu a zasypeme 0,5 – 1 lžící krupicového cukru. Postup opakujeme do té doby, než máme plnou sklenici.

    Takto naložené citrony skladujeme výhradně v lednici. Lze je využít například při přípravě zázvorového čaje, lipového čaje nebo grogu.

    Pozvednout chuť a vůni nakládaného citronu můžeme i přidáním koření. K tomuto účelu je vynikající zejména hřebíček (stačí přidat pár kousků hřebíčku do sklenice) nebo oloupaný zázvor.

    Zkusit můžeme i výměnu cukru za med.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma citron


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás