Jak naložit citrony
-
Jak naložit citrony?
Pokud si k naložení citronů zakoupíme produkty s označením bio, teoreticky bychom se neměli bát je použít i s kůrou. Mělo by pouze stačit důkladně je omýt vodou.
Nic ale nezkazíme tím, pokud citrony oloupeme, například škrabkou na brambory. Zbavíme se i bílé slupky pod kůrou, která je hořká.
Očištěné citrony pokrájíme na kolečka (maximálně 0,5 cm silná) či jiné tvary a dále zpracováváme dle konkrétního postupu pro naložení. K nakládání si připravíme také čisté sklenice a víčka. S oloupanými citrony je ale třeba pracovat opatrně. Protože už je nechrání tvrdá kůra, jsou křehčí.
Nakládat citrony můžeme pouze do soli, nebo do směsi s cukrem či třeba do medu.
-
Jak naložit citrony do soli?
Pro naložení citronu do soli budeme vskutku potřebovat pouze pár ingrediencí. Slovem pár jsou míněny opravdu jenom dvě. Jsou to citrony a sůl (vynikající je hrubozrnná). Samozřejmostí jsou potom sklenice s víčkem, ve kterých budeme naložené citrony uchovávat.
1 citron si rozkrojíme a vymačkáme z něho co nejvíce šťávy. Odložíme bokem k pozdějšímu použití.
Poměr soli a citronů by měl být 1:1 (ten hmotnostní). Pokud tedy vezmeme 300 g citronů, budeme potřebovat i 300 g soli.
Pokud bychom chtěli naloženým citronům přidat trochu jemné chuti, vezmeme si na pomoc i cukr. To potom poměr soli, který budeme v důsledku potřebovat, rozdělíme na 3 díly a 1 díl nahradíme cukrem. U příkladu s 300 g by to tedy bylo 100 g cukru a 200 g soli (poměr cukru a soli je tedy 1:2).
Na dno čisté sklenice nasypeme trochu soli (nebo směs soli s cukrem) a přidáme všechny pokrájené citrony. Na citrony opět nasypeme sůl tak, aby byly všechny zakryté a přilijeme odloženou citronovou šťávu. Sklenici uzavřeme a obsah řádně protřepeme.
Nyní je potřeba zbavit se vzduchových bublinek. Čiliž sklenici otevřeme a citrony pořádně stlačíme ke dnu. Pokud by vykukovaly, použijeme na jejich zakrytí ještě další sůl.
Citrony uchováváme, naložené v soli, při pokojové teplotě.
Naložené citrony můžeme směle po 1 – 3 měsících začít využívat v kuchyni při vaření.
-
Jak naložit citrony s cukrem?
Naložené citrony s cukrem nemají tak dlouhou dobu trvanlivosti, jako citrony naložené v soli. Je tedy vhodné je spotřebovat zhruba do týdne od data jejich výroby. Navíc je potřeba uchovávat je v lednici.
Na dno sklenice nasypeme trochu cukru, položíme pár plátků citronu a zasypeme 0,5 – 1 lžící krupicového cukru. Postup opakujeme do té doby, než máme plnou sklenici.
Takto naložené citrony skladujeme výhradně v lednici. Lze je využít například při přípravě zázvorového čaje, lipového čaje nebo grogu.
Pozvednout chuť a vůni nakládaného citronu můžeme i přidáním koření. K tomuto účelu je vynikající zejména hřebíček (stačí přidat pár kousků hřebíčku do sklenice) nebo oloupaný zázvor.
Zkusit můžeme i výměnu cukru za med.
Zatím žádné komentáře