Jak naložit cuketu
-
Jaká cuketa je vhodná pro nakládání
Nejvhodnějším způsobem skladování cuket je nakládání. Cukety si uchovají své minerály a vitamíny. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály jako vápník, draslík a hořčík.
Při výběru cuket pro naložení je důležitá jejich kvalita. Cukety by měly být zdravé a nepřezrálé. Vybíráme svěže zelené nebo žluté (odrůdou) cukety středního vzrůstu a bez viditelného poškození. Pokud si sami pěstujeme cukety, nakládáme ty, co nám přerostly, nebo ty, které nezvládneme včas spotřebovat.
-
Jak naložit cuketu jako okurky
Dvě mladé cukety pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky i se šlupkou. Do připravených čistých sklenic si nachystáme směs koření. Tradiční směsí koření je sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Cukety vrstvíme po plátcích do sklenic.
Aby naložená cuketa vypadala pěkně i na oko, můžeme využít i plátky červené cibule nebo barevné papriky. Vše zalijeme předem připraveným sladkokyselým nálevem a sklenice zavaříme při 80 stupních cirka 20 minut. Na nálev budeme potřebovat:
- 1 litr vody
- 250 ml octu
- 25 g soli
- 100 g cukru
-
Jak naložit cuketu na gril
Pro grilování jsou vhodné cukety většího vzrůstu, které již nejsou tolik vodnaté. Cukety pečlivě očistíme, nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka a osolíme. Kolečka osušíme ubrouskem. Zbavíme se tak přebytečné vlhkosti.
Nyní je třeba cuketu naložit do marinády. Na marinádu budeme potřebovat tyto ingredience:
- 100 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekaných čerstvých bylinek
Připravená kolečka cukety potřeme marinádou po obou stranách a necháme uležet. Grilujeme opatrně až do zlatavé barvy.
-
Jak naložit cuketové čatní
Dvě až tři malé cukety nakrájíme na jemné kostičky spolu s jednou cibulí a dvěma stroužky česneku. Okořeníme jednou lžičkou soli a pepře, přidáme ocet, cukr a rozinky. Místo pepře lze zvolit zázvor. Nakrájenou směs vaříme velmi pomalu minimálně jednu hodinu.
Čerstvě uvařené čatní husté konzistence plníme do sterilizovaných sklenic. Nemusíme ho zavařovat. Sklenice stačí otočit na 10 minut na víčko.
Cuketové čatní můžeme využít jako přílohu k masu nebo místo omáčky na těstoviny.
Zatím žádné komentáře