Jak naložit hermelín
-
Jak naložit hermelín
Milujete nakládaný hermelín, ale do hospody, kde nejčastěji tento pokrm bývá nabízen jako chuťovka, nechodíte? Nemusíte zoufat! Naložit hermelín zvládnete totiž hravě i doma během chvilky. Pro ty, kdo mléčné výrobky nemusejí, jsme připravili návod jak připravit tempeh, který je též z kategorie potravin s ušlechtilou plísní.
Receptů na nakládaný hermelín je spousta. Toť se ví, každý má jiné chutě. Nejčastěji se ale hermelín nakládá s cibulí, kořením, olejem a paprikou.
K výrobě domácího naloženého hermelínu budeme potřebovat i vhodnou nádobu. Ideální bude veliká sklenice, která se dá uzavřít víčkem.
Před samotným naskládáním všech ingrediencí do sklenice si je, včetně sklenice, připravíme k ruce, ušetří nám to čas. Připravíme si tedy dostatečný počet hermelínů a oloupeme 2 cibule, které pokrájíme na kolečka.
Výborně se do nakládaného hermelínu hodí i paprika. Použít lze feferonku či kozí rohy. Taktéž si ji vhodně připravíme (třebas ponecháme vcelku nebo pokrájíme na proužky, dle druhu). Z koření využijeme mletou papriku, celý pepř, popřípadě i nové koření a bobkový list.
Dobrou službu nám také prokáže česnek, který je potřeba rozmačkat a smíchat s trochou soli. Kdo ale není jeho milovníkem, do nakládaného hermelínu ho dávat nemusí. V neposlední řadě budeme potřebovat olej.
Každý hermelín podélně rozkrojíme a vnitřky potřeme rozetřeným česnekem se solí a zasypeme mletou paprikou (kdo vynechá česnek, použije pouze mletou papriku). Na jednu polovinu hermelínu položíme asi 2 kolečka cibule (zbylou cibuli upotřebíme do sklenice volně) a přiklopíme druhou částí. Takto připravíme všechny hermelíny.
Do sklenice nalijeme na dno olej. Přidáme trochu cibule, 1 plněný hermelín, papriku a 1 kousek od každého koření. Postupujeme pořád stejně, dokud suroviny nespotřebujeme.
Jakmile máme sklenici naplněnou, zalijeme obsah olejem. Nutností je, aby všechny ingredience byly ponořené. Sklenici uzavřeme a necháme nakládaný hermelín odležet.
Výborně chutná nakládaný hermelín s chlebem.
-
Jak dlouho dopředu naložit hermelín
Po naložení potřebuje hermelín pár dní na uležení. Pokud se tedy chystáme podávat ho na oslavě jako chuťovku, nebo s ním obdarujeme oslavence, přichystáme si hermelín s předstihem. Necháme-li ho v pokojové teplotě, bude uležený a připravený ke konzumaci rozhodně dříve, než kdyby odpočíval v lednici.
Při pokojové teplotě stačí hermelínu odpočívat asi 3 dny. V chladu potom 5 – 7 dní.
Naložený hermelín, již odleželý a vhodný k samotné konzumaci, následně skladujeme v lednici.
-
Jak naložit hermelín na gril
Na gril dáváme hermelín vždy důkladně zabalený v alobalu, neboť budeme mít jistotu, že nám nevyteče tam, kam nechceme. Není ani vhodné ho plnit či propichovat.
V podstatě je základním receptem hermelín, olej a koření (nejčastěji koření na grilovaný sýr či grilovací koření). Do trošky oleje zamícháme zvolené koření a hermelín ve směsi obalíme ze všech stran. Položíme ho na kousek alobalu a pečlivě ho zabalíme.
Pokud nás netlačí čas, můžeme takto připravený hermelín v alobalu nechat chvíli odpočívat.
Na rozpáleném grilu grilujeme 5 – 10 minut z každé strany (je tedy nutné v průběhu hermelín otočit). Podrobnější postup jak grilovat u nás najdete také.
Rozhodně je možné do alobalu k hermelínu přidat např. cibuli či žampiony. Suroviny pokrájíme na menší kousky. Fantazii a chuti se meze rozhodně nekladou.
Zatím žádné komentáře