Jak naložit hovězí maso
-
Jak naložit hovězí maso?
Hovězí maso před samotným naložením dobře očistíme a do marinády nakládáme osušené, například papírovou utěrkou.
Nakládáme-li hovězí maso na delší dobu (třeba přes noc), zajisté to nebude na škodu. Jenom je poté potřeba ho s dostatečným předstihem vyndat z lednice. Minimálně tedy 1,5 – 2 hodiny před samotnou tepelnou úpravou. Maso si přivykne na okolní teplotu a nebude mít žádný problém s teplotou vyšší.
Klasicky můžeme před grilováním hovězí maso naložit do směsi oleje a koření nám milých chutí. Příhodně se hovězí doplňuje s pepřem, česnekem, medem či sojovou omáčkou. Jak už ale víme, samotné fantazii se meze nekladou. Zkrátka si každý hovězí maso naloží přesně do toho, co má rád.
Solit bychom marinádu neměli. Sůl maso zbytečně vysušuje a je tedy lepší, pokud sůl přidáme těsně před samotným vložením masa do dosahu tepla. Samozřejmě lze maso solit i po tepelné úpravě až na talíři. Ale ruku na srdce – se solí nejspíše získáme lepší barvu.
Pravidelná konzumace hovězího masa nám rozhodně prospěje. A to nejenom z důvodu, že je hovězí poměrně dobrým zdrojem železa (nejen jeho), které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. Jestliže se nám ale nechce maso zrovna nakládat, můžeme začít například s hovězím vývarem či omáčkou (v případě omáčky lze uvařením hovězího získat i dva chody – vývar a třeba koprovku, rajskou, apod.).
-
Jak naložit hovězí maso na guláš?
Nakládat hovězí maso na guláš není třeba. Spíše je nutné vybrat u řezníka správný druh masa a dobře ho zpracovat. Uvařit guláš totiž není jenom tak.
Jsme-li ale pevně rozhodnuti hovězí maso na guláš naložit, bude nám stačit jednoduchý postup. Již pokrájené maso zakápneme olejem, přidáme majoránku a lehce opepříme (v podstatě to stačí). Také ale můžeme přidat na plátky pokrájený česnek a jsme-li zvyklí přidávat do guláše protlak, směle ho též využijeme.
Hovězí maso na guláš, které se rozhodneme předem naložit, uchováváme v chladu. Nejlépe v lednici.
-
Jak naložit hovězí maso na svíčkovou?
Leckdo hovězí maso na svíčkovou předem nenakládá – v podstatě to ani není nutností. Kdo přeci jenom chce, lze maso naložit různě. Například obložit pokrájenou kořenovou zeleninou a kořením, které používáme při vaření svíčkové.
Dalším možným způsobem je připravit si lák a hovězí maso naložit do láku. Pokrájíme kořenovou zeleninu na kostky, maso tím trojbojem z mrkve, celeru a petržele zasypeme a celé zalijeme lákem. Na něj potřebujeme svařit vodu se solí, octem a kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř). Maso by mělo být zcela ponořené.
Naložené maso vždycky uchováváme v lednici.
-
Jak naložit hovězí maso na steak?
Při přípravě steaku se nám jistě budou hodit nějaké rady a návody. Proč taky ne? Žádný učený z nebe nespadl. Ze všech informací bychom si ale měli odnést to, že parádní hovězí steak připravíme ze staršího (odleženého) kousku masa.
Pokud tedy počítáme s kvalitním hovězím steakem a vydáme se k řezníkovi, měli bychom chtít tmavší kousek masa. Ale kvalita něco stojí! Je tedy také potřeba počítat s tím, že dobrý kousek masa musíme náležitě finančně ocenit.
Chuť hovězího masa nemusíme nijak potlačovat přidanými bylinkami a kořením. Pro přípravu steaku si vystačíme s kvalitním olejem, pepřem a skoro v samotném závěru i se solí (bude lepší, pokud budeme preferovat hrubozrnnou).
-
Jak naložit hovězí maso na gril?
Obzvláštnit chuť naloženého hovězího na gril můžeme přidaným kořením. Je libo rozmarýn, citronová štáva či česnek? Všechno nám může posloužit pro bezvadný kousek hovězího masa z grilu.
Hovězí maso nakládáme minimálně 1 – 2 hodiny před samotným grilováním (dobré je v tomto případě přidat zmíněnou citronovou šťávu – maso díky ní bude krásně jemné), ale lze i samozřejmě na delší dobu. Zvolit můžeme klasiku v podobě základu z oleje, bylinek a koření. Bylinky s kořením volíme dle naší chutí.
Zatím žádné komentáře