Jak naložit králíka
-
Jak naložit králíka?
Králíka je před samotným naložením lepší naporcovat. Jednotlivé porce se po naporcování (před naložením) i protkají (= prošpikují) slaninou či špekem, aby maso získalo další chuť a vůni.
Pro snadnější špikování si kousky špeku připravíme jako první. Pokud si totiž ze špeku vykrájíme klínky, dáme v jedné vrstvě na talíř a celý talíř vložíme na chvíli (klidně ale i na hodinu) do mrazáku, velice si usnadníme práci. S tvrdým (zmrzlým) špekem bude o mnoho lepší manipulace.
Do masa poté ostrým nožem uděláme hluboké zářezy. O chlup delší, než máme špekové klínky, aby se pohodlně vešly. Vložíme špek a část špikování máme za sebou.
Pokud budeme králíka nakládat do nálevu, tzv. mořidla, připravíme si předem i nálev. Budeme totiž potřebovat, aby vychladnul.
Na nálev budeme potřebovat:
- 700 – 900 ml vody
- 1 polévkovou lžíci octa
- 1 citron
- 5 – 7 kuliček nového koření
- 2 kousky bobkového listu
- 6 – 7 kuliček černého pepře
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 petržele
- dle potřeby sůl
- pokud chceme, tak i špetku sušeného tymiánu, rozmarýn a jalovec
Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Citron pokrájíme na kolečka (můžeme ho také oloupat). Vše vložíme do hrnce, přilijeme vodu a přidáme koření. Přivedeme k varu a 5 – 8 minut povaříme. Necháme vychladnout.
Povařit můžeme ale pouze vodu s octem a kořením. Zeleninu sice pokrájíme na menší kousky, ale syrovou nasypeme na kousky prošpikovaného králíka. Poté zalijeme nálevem s kořením.
Jakmile lze mořidlo, v závislosti na teplotě, použít, do vhodné nádoby naskládáme prošpikované porce králíka a přelijeme mořidlem (včetně zeleniny). Maso musí být celé ponořené. V případě potřeby je možné králíka něčím zatížit.
V chladu necháme naloženého králíka odležet minimálně jeden den. Naloženého králíka dále použijeme dle zvoleného receptu, ve kterém lze použít i scezený nálev.
-
Jak naložit králíka na svíčkovou?
Naložit králíka na svíčkovou můžeme podle receptu uvedeného v boxíku č. 1. Dále potom můžeme postupovat podle samotného receptu na svíčkovou.
Všechnu zeleninu, kterou potřebujeme na přípravu svíčkové, si připravíme čerstvou. Tu z mořidla používat nebudeme. Králíka po vyndání z nálevu osušíme a dále postupujeme dle předpisu.
-
Jak naložit králíka na gril?
Králíka na gril můžeme naložit do námi osvědčené marinády z oleje a bylinek. Rozhodně neuděláme chybu, pokud použijeme například rozmarýn, tymián, česnek, pepř či šťávu z citronu.
Vyzkoušet místo oleje lze i bílé či červené víno.
Pokud si pro začátek na gril nevěříme, můžeme nejdříve zkusit králíka upéct.
-
Jak naložit králíka na smetaně?
Naložit králíka pro přípravu králíka na smetaně není v podstatě nutností. Pokud ale nakládat chceme, využijeme návod pro naložení králíka na svíčkovou. Můžeme totiž postupovat úplně stejně, neboť se jedná o stejný pokrm, pouze jinak pojmenovaný.
Zatím žádné komentáře