Jak naložit papriky
-
Jak naložit papriky?
Připravíme si dostatečné množství paprik, které chceme naložit. Papriky zbavíme semínek i stopky a omyjeme. Pokrájíme je na kusy dle naší libosti – čtvrtky, poloviny, proužky… Nutností to ale není. Kdo chce, nechá zkrátka očištěné a omyté papriky vcelku.
Máme-li rádi papriky tak akorát na skus (možno lehce křupavé), je vhodné je před samotným nakládáním NEvařit (v leckterém receptu totiž najdeme, že papriky nejprve krátce povaříme v osolené vodě, což je vlastně v pořádku, pokud nám měkké naložené papriky nevadí).
Na nálev budeme potřebovat:
- 1 l vody
- 250 ml octa
- 30 – 40 g soli
- 120 g cukru
- hořčičné semínko
- bobkový list
- nové koření
Do vody přidáme sůl a cukr a jakmile se začne vařit, přilijeme ocet. Až dojde k opětovnému varu, vypneme plotnu a hrnec necháme na ní.
Koření je lepší přidat do každé sklenice zvlášť (není to ovšem podmínkou, lze ho svařit s nálevem). To potom napěchujeme papriky a do každé sklenice přidáme kousek bobkového listu, 2 kuličky nového koření a čtvrt až půl lžičky hořčičného semínka.
Předem si musíme připravit vhodné sklenice a víčka, neboť naložené papriky je nutné ještě zavařit. Papriky pěchujeme do čistých a suchých sklenic, přidáme koření, zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Paprikám stačí 20 – 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Výborným doplňkem je naložené papriky podávat k rizotu (Jak uvařit rizoto). Využít je ovšem můžeme i v případě grilovačky (nejenom letní), kdy nám skvěle doplní podávané maso – Jak grilovat.
-
Jak naložit papriky v oleji?
Papriky v oleji nakládáme naprosto stejně, jako je popsáno v prvním boxíku. Rozdíl bude samozřejmě při použití oleje. Sáhnout můžeme po klasickém stolním oleji.
Před tím, než začneme pěchovat papriky do sklenic, do každé sklenice přidáme 1 polévkovou lžíci oleje. Následně postupujeme úplně stejně.
Správné pořadí tedy je olej, papriky, koření, nálev a víčko. Zavařujeme na 85 stupňů Celsia, dle velikosti sklenic 20 – 25 minut.
Naložené papriky v oleji budou jemnější než bez něho, ale dobu trvanlivosti naložených paprik olej trochu zkracuje.
-
Jak naložit pálivé papriky?
Při nakládání pálivých paprik lze také postupovat stejně, jako při klasickém nakládání paprik. Čiliž zvolíme postup z prvního boxíku (i se stejným nálevem a kořením). Rozdílem u pálivých paprik pak bude přidání dalších druhů zeleniny.
Do připravených sklenic vložíme pálivé papriky (též je možno krájet je na kolečka), do každé sklenice zvlášť pak 2 kolečka cibule, pár kousků (koleček) očištěné mrkve, stroužek česneku a kolečko oloupaného křenu.
Vše zalijeme ještě horkým nálevem a zavíčkujeme. Sterilovat lze v kratším čase (zhruba 10 – 15 minut) nebo můžeme vyzkoušet pouze otočit sklenice, ovšem zalité horkým nálevem, dnem vzhůru a nechat je tak až do jejich úplného vychladnutí.
Zatím žádné komentáře