Jak naložit řepu
-
Jak naložit řepu?
Vyjma pár receptů, kdy použijeme při nakládání řepy řepu syrovou, je potřeba červenou řepu nejprve uvařit. Vaříme ji vždy vcelku, neoloupanou (před samotným vařením ji akorát omyjeme).
Pokud si nejsme jisti postupem, poradí Skrblíkův návod Jak uvařit řepu.
Vhodné je ale vybírat k jednomu vaření vždy stejně velké kousky. Menší kousky budou uvařené zhruba za půl až hodinu, větší potom i za hodinu a půl až dvě. Zda je řepa již měkká zkoušíme vidličkou či nožem.
Po uvaření řepy ji oloupeme a pokrájíme na kousky. Můžeme zvolit kostičky, kolečka či hranolky.
Připravíme si i sklenice a víčka. Důkladně vše omyjeme a necháme volně uschnout. Pokud nás tlačí čas, necháme sklenice i víčka vyschnout v pekáči ve vyhřáté troubě (stačí 80 – 90 stupňů Celsia).
Řepu naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem. I ten je potřeba si připravit předem. Na závěr sklenice uzavřeme víčkem a zavaříme. Bude stačit 30 minut na 80 stupňů Celsia.
-
Sterilovaná červená řepa
Řepu uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na kousky.
Na nálev budeme potřebovat:
- vodu
- ocet
- sůl
- cukr krystal
- dle chuti i koření (pepř, bobkový list, nové koření, fenykl,…)
Na 1 l vody použijeme 250 – 300 ml octa, 1 – 2 lžičky soli a dle toho, jak sladký chceme nálev, cukr. Zhruba 2 – 4 lžíce (možno i více samozřejmě).
Ingredience dáme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začnout tvořit bublinky, plotnu vypneme. Hrnec na ní ponecháme.
Připravené kousky řepy naskládáme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a zavíčkujeme. Naloženou červenou řepu zavařujeme na 80 stupňů Celsia půl hodinky.
Sterilovaná červená řepa je báječným doplňkem třeba k rizotu (Jak uvařit rizoto).
-
Nakládaná červená řepa s česnekem
Uvařenou řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme do větší mísy. Přidáme prolisovaný česnek a sůl (s česnekem šetřit nemusíme, ovšem solíme s rozvahou!). Důkladně promícháme.
Směs plníme do připravených sklenic, uzavřeme a sterilujeme dle výše uvedených informací.
-
Červená řepa s křenem a fenyklem
Při nakládání červené řepy můžeme, samozřejmě dle chuti, použít i křen a fenykl. Tyto dvě suroviny jsou výraznější a naložené řepě dodají úžasný šmrnc.
Postupujeme dle receptu uvedeného ve druhém boxíku (včetně nálevu na naloženou řepu). Rozdíl bude při skládání do sklenic.
Kousky řepy v každé sklenici proložíme čerstvým křenem. Fenykl je možné přidat již do nálevu a svařit ho spolu s vodou, octem, solí a cukrem. Pokud tak neučiníme, špetku fenyklu přidáme do každé sklenice k řepě a křenu.
Sterilujeme dle návodu z boxíku č. 2.
Prima, recepty zde uvedené jsou hi-fi. Nicméně ještě z mé vlastní zkušenosti recepty dva další -a značně jednoduché a rychlé: 1. Řepu, pokud možno stejně velké bulvy uvaříme v mikrovlnce, a to tak, že je dáme do nějaké plastové mísy snášející teplo mikrovlnky a jsoucí hygienicky přípustné, případně do mísy z varného skla. Stačí většinou 20, a pro větší bulvy 30 minut na 80-ti % výkonu běžných mikrovlnek. Bulvy předtím jen umyjeme, nejlépe to jde měkkým kartáčem "rejžákem" nebo i malým kartáčkem na ruce. Poté jen seřízneme pupík bývalého košťálu. Neloupeme! -právě v přirozeném povrchu bulvy je koncentrace užitečných, účinných látek nejvyšší! Uvařené bulvy pak nakrájíme lhostejno jak (nejlepší jsou buď kostky o straně ca 20 mm, nebo pláty z předtím rozpůlených bulev -ne silnější než 5-7 mm. To pak skládáme do nějaké větší plastovky, když každou vrstvu skropíme dopředu připravenou směsí citronové šťávy, sojové omáčky trochy soli a cukru. Poměr je ca dva větší, poctivě vymačkané citrony dvě až tři polévkové lžíce S.O., dvě až tři polévkové lžíce cukru krystalu a velmi opatrně soli (ochutnávat), protože sama S.O. obsahuje solných látek poměrně dost na to, aby byl šmak směsi tím založen. Je velmi vhodné jednotlivé vrstvy (při plátkové variantě) přiměřeně posypat na velmi hrubo zpracovaným, nejlépe čtyřbarevným pepřem; je-li správně hrubý, výsledkem je mechanické oddělení jednotlivých plátků, které se pak v chladničce do druhého dne senzačně napijí lákem a pak už např. večer u telky (kdy mnoho lidí "znásilňuje" v deset večer své ledničky :-))) ....) -no dokonalá mňamka na vidličku, téměř nula kalorií, a vitamíny a další zcela zásadní minerály a biochemické přírodní ingredienty....zkrátka nevídáno. Snad jen dodat, že už ve Starém, moudrém Římu se červená řepa používala jako velmi účinné, přírodní léčivo na celou řadu neduhů -od vysokého tlaku krve až po trávicí potíže. Podrobnější popis by však překročil smysl příspěvku a kdo se chce o tom přesvědčit, wikipedie či jiný odborný zdroj si najde. 2. -druhý recept je ještě jednodušší: bulvy předtím jen umyjeme, nejlépe to jde -jak už výše dáno, měkkým kartáčem "rejžákem" nebo i malým kartáčkem na ruce. Poté jen seřízneme pupík bývalého košťálu. Znovu: neloupeme! -právě v přirozeném povrchu bulvy je koncentrace užitečných, účinných látek nejvyšší! Syrové bulvy pak nařežeme doslova lhostejno jak, jde jen o to, aby kousky byly ca stejně velké, jako kousky dobré, sladké karotky, nakrájené na ca 20-30-ti mm špalíčky. To vše dáme do kuchyňského (nožového) chopperu, a pulzujeme tak moc, až nám bude vyhovovat textura (hrubost) docílené směsi. Znovu vše do nějaké větší plastovky, zalít totožnou směsí jako u vařené varianty a dolů, do chladničky (tam je nejnižší teplota a to je v daném případě přínosné). Lze ještě doplnit nasekanými černými olivami. V chladničce -tak jak ve vařené variantně, se směs do druhého dne senzačně napije lákem a pak -a znovu: např. večer u telky (kdy mnoho lidí pošilhává po tzv. bílém sexu a "znásilňuje" v deset, i později své ledničky :-))) .... přijde i tato dokonalá mňamka k uplatnění. A znovu je třeba zopakovat, že téměř nula kalorií, a vitamíny a další zcela zásadní minerály a biochemické přírodní ingredienty v tak vysokém přídělu....že zkrátka nevídáno. Snad jen znovu akcentovat, že už ve Starém, moudrém Římu, ale i v dalších etapách světa, se červená řepa používala jako velmi účinné, přírodní léčivo na celou řadu neduhů -od vysokého tlaku krve až po trávicí potíže. Dobrou chuť přeje FanThomas
Odpovědět