Jak pěstovat kávu
-
Jak vybrat kávu
Káva je netradiční pokojovou kytkou, tedy spíše keříkem, který si u nás teprve dobývá své místo v pozici dekorativní rostliny. Pěstuje se poměrně snadno, a tak se dá očekávat, že milovníci zelených rostlin ji brzy budou pěstovat mnohem častěji.
Kávu vybíráme ani ne podle druhu, jako spíše podle čerstvosti. Tak je totiž klíčová pro úspěch v dalším pěstování. Nejčastěji se dostaneme ke kávovníku arabskému. Ale jak má vypadat čerstvý plod, který nám bude spolehlivě klíčit?
Semena kávy by měla být maximálně 14 dní až 3 týdny stará. Navíc musejí být ještě v ochranné vrstvě, které se říká pergamen. Semínka lze objednat online, ale vždy jen ve specializovaném obchodě, kde máte jistotu, že obchodují s čerstvými semeny. Káva totiž neuvěřitelně rychle ztrácí klíčivost.
-
Jak zasadit kávu
Káva se musí nejprve nechat naklíčit. A to v kyselé půdě, tedy nejlépe v půdě s rašelinovým základem. Vhodný je substrát pro borůvky, rododendrony, azalky apod. Květník se substrátem dejte na místo se stálou teplotou okolo dvaceti stupňů celsia. Ale pozor, musíte zajistit vyšší vlhkost. Buď přirozeně typem místnosti (koupelna) nebo poskytnutím krytu.
Semínka zasaďte do prolitého substrátu a jen těsně pod povrch substrátu, nikdy hlouběji, než je velikost samotného semínka. Do jednoho květníku dávejte tři až pět semínek, nikdy více. Lepší bývají sadbovače, kde naklíčíte každé semínko v samostatné nádobce.
Pravidelně vlhčete, substrát rozhodně nesmí vyschnout. Půjde o běh na dlouhou trať, u kterého se vyplatí být trpělivý. Pokud překryjete sadbovač krytem, bude nutné méně časté vlhčení. Semínka budou klíčit 3 – 6 týdnů, podle prostředí, v jakém rostou a podle odrůdy.
-
Jak přesadit kávu
Jakmile mají sazeničky cirka 4 cm na výšku, můžeme je přesadit do samostatných květníčků, s průměrem cirka 10 cm. Další přesazování přijde na řadu až za rok, a to do květníku o cirka 3 cm většího.
Přesazujeme každý rok na jaře, a to až do doby, než kávovník zpomalí růst. Pak přesazujeme jednou za dva až tři roky, kdy už v podstatě jen měníme substrát a zastřihujeme kořeny.
-
Kam umístit kávu
Kávu dáváme na místo, kam nesvítí přímé slunce a také kde je vyšší vlhkost. Případně pravidelněji rosíme. Kávě se bude dokonale dařit například v ložnici, ale i ve větší koupelně. V létě můžeme mít kávovník venku, ovšem ve stínu!
Kávovník doroste do cirka tří metrů, a tak je nutné počítat s větším místem pro budoucí stromek. Rozhodně kávu nepěstujte, pokud chcete jen menší rostlinky do menšího obývacího pokoje. Káva vyžaduje větší prostory.
-
Jak zalévat kávu
Káva má ráda dost vlhka, a to jak v substrátu, tak ve svém okolí, takže zaléváme téměř denně – a to během sezóny a překotného růstu. V zimě samozřejmě zálivku omezíme a zalíváme, až je substrát na povrchu (ale jen na povrchu) oschlý.
Zajištění vyšší vlhkosti je možné rosením nebo jednoduše odpařováním. Pod květník dáme větší misku a naplníme ji kamínky. No a do misky pravidelně lijeme vodu, která se bude odpařovat a dělat tak našemu kávovníku přívětivější prostředí.
-
Jak hnojit kávu
Během sezony přihnojujeme cirka jednou týdně, káva má velké nároky na hnojení. Vybereme tekuté hnojivo s vyšším obsahem N, P a K. Nejlépe jí svědčí zkvašený kravinec. Dá se pořídit jak granulovaný, tak tekutá.
Na zimu s hnojením zabrzdíme, spíše jen zaléváme a dopřejeme rostlině vegetační klid. Nikoliv ale v chladné místnosti! Kávovník na zimu nikam nepřemisťujeme.
-
Jak se starat o kávu
Káva vyžaduje vlhkost a hnojení, další speciální péče nutná není. Díky tomu je kávovník vhodný pro pěstování i pro ty z nás, kdo se rostlinám příliš věnovat nechtějí, zejména stran řezu a dalších odbornějších zásahů, jako je to nutné například u fíkusů nebo u ibišků.
Po cirka třech letech se na kávě objeví první květy. Po odkvětu se na několik týdnů omezí zalévání a hnojení, pak se znovu obnoví. No a cirka po 6 – 14 měsících od kvetení narostou první plody, třešničky. Každá má dvě semínka, dvě kávová zrnka. Ta můžete opět zasadit nebo využít úplně jinak.
Semínka zrají dlouho, takže na kávě často najdete květy i plody zároveň. Prvních plodů se dočkáte nejdříve po čtyřech letech od vysazení semínka nebo zakořenění řízku.
Kávovník nikdy nedávejte na přímé slunce, ale ani na průvan. Zalévejte ho jen odstátou vodou, nikdy vodou přímo natočenou z kohoutku. Když hnojíte, pohlídejte, aby v hnojení nebyl i ptačí trus. Ten má totiž spoustu vápníku, což kávovníku škodí stejně jako borůvkám nebo vřesu.
Kávovník je možné zaštipovat, aby jeho korunka zhoustla. A přerostlý kávovník můžete na jaře seříznout až na polovinu jeho velikosti. Ale doporučuje se spojit radikální řez s přesazením do nového substrátu a seříznutím části kořenů.
-
Jak sklízet kávu
Kávová zrnka jsou zabalena v takzvaných třešinkách. Můžete počkat, až třešinky opadnou nebo je ručně otrhat, ovšem až dozrají. Semínka kávy je nutné vydolovat z jejich obalu. A pak si je můžete opražit, na rozpálené pánvi a za stálého míchání. Je to kumšt, který se budete učit dlouho.
Káva je však vynikajícím pomocníkem v zahradě. Takže pokud to s pražením nevyjde, můžete kávová zrna dát do zeminy, aby chránila rostliny před slimáky. Káva je i výborným hnojivem, takže jak se bude v zemi rozpadat, bude zároveň i hnojit.
-
Jak rozmnožit kávu
Kávu rozmnožíte nejsnadněji pomocí řízků nebo pomocí semínek. Jen semínka musíte zasadit co nejdříve po sklizni, protože během několika dní ztrácejí klíčivost. Řízky se berou z postranních větví a zapíchnou se do směsi rašeliny a písku.
Překryjete je fólií, aby měly vlhko. Potřebují vyšší teplotu, okolo 25 stupňů, ale nikdy přímé slunce. Zakořenění trvá 3 – 4 měsíce, takže je nutné vydržet, vlhčit.
-
Jaké jsou choroby a škůdci kávy
V našich zeměpisných šířkách nemá káva přirozené škůdce. Ale může se do ní pustit plíseň, a to zejména do plodů, které jsou příliš namačkané na sobě. Kávovník trpí spíše nepohodou při pěstování než chorobami a škůdci.
Například svěšené listy znamenají, že má kávovník málo vody a je nutné jej důkladně zalít. Listy tvoří velkou plochu, která odpařuje spoustu vody. Kávovník můžete i postavit do kýble s vodou, aby nasál dostatečné množství vláhy a promočil se důkladně celý substrát. Po hodině jej zase vyndáte.
Žloutnoucí listy znamenají naopak přelití, dlouhodobé přelití, kdy voda neodtéká správně odtokovými otvory, což způsobí uhnívání kořenů. Je nutno rostlinu vyndat ze substrátu, odstranit uhnilé kořeny a zasadit do nové zeminy. Pohlídat si drenáž a odtokové otvory.
Usychající listy znamenají buď příliš mnoho slunečního svitu, nebo průvan. Ani jedno totiž není pro kávovník dobré. Na průvan někdy kávovník reaguje opadáváním listů. zejména zimní průvan pak pro něj může být zcela likvidační. Snese teplotu do plus deseti stupňů. A když jej ofoukne mrazivý vzduch z okna, máte zaděláno na velký průšvih.
Zatím žádné komentáře