Jak připravit bramborovou kaši
-
Jaké vybrat brambory na bramborovou kaši?
Při výběru brambor v obchodě si vždy všímejte, o jaký varný typ brambor se jedná. Každý varný typ se hodí k jiné kuchyňské úpravě. Na bramborovu kaši vyberte vždy varný typ C, který se na mixování hodí nejlépe a navíc dobře absorbuje mléko či smetanu. Hodí se taky k přípravě bramborových placek, těsta, noků či bramboráků.
-
Jak připravit bramborovou kaši?
Postup přípravy bramborových kaší se může lišit jak v určitých regionech, tak i v jednotlivých domácnostech, zkrátka každý má ten svůj zaručený postup, který jeho rodině nejvíc chutná.
Zkuste třeba tento univerzální recept. Budete potřebovat vyšší hrnec, ruční šlehač, 1/2 kg brambor, sůl, 150 – 200 ml mléka a 2 polévkové lžíce másla.
Brambory oškrábeme a důkladně očistíme. Do hrnce nalijeme vodu, ne příliš mnoho, pouze tak, aby byly brambory ponořené. Vodu osolíme. Brambory nakrájíme na kousky a vložíme do studené vody. Jakmile je voda ve varu, necháme 10-15 minut povařit, dokud brambory nezměknou. Brambory se musí po nakrojení rozpadat. Jakmile máme uvařeno, vodu slijeme, ale ne všechnu, trošku ještě necháme na dně.
Mléko si ohřejeme. Mezitím rozšleháme samotné brambory ručním mixérem, potom přilijeme půlku teplého mléka a šleháme dále. Kaši podle chuti dosolíme a přiléváme mléko v případě, že není kaše dostatečně krémová, v opačném případě už mléko nepřidáváme a dále nemixujeme.
Na závěr dáme do kaše rozpustit plátky másla, s kterými je buď můžeme servírovat nebo je v ní rozmíchat.
-
Jak připravit bramborovou kaši bez mléka?
Ať už ze zdravotních či ryze chuťových důvodů nechcete do kaše přidávat mléko, není problém. Postup přípravy kaše je stejný, je zde jediný rozdíl. Po slití brambor si necháte více vody (asi tak hrníček), s kterou brambory vyšleháte místo mléka. Poté přidáte máslo stejně jako při postupu přípravy s mlékem. Kaše bude mít více bramborovu chuť a bude lehčí ke trávení.
-
Jak připravit bramborovou kaši s cibulkou?
Pokud chcete vaši bramborovou kaši ještě vylepšit, přidejte do ní smaženou cibulku, je to lahoda. I tak obyčejná surovina jako cibulka dokáže jídlo posunout o level výše.
Úplně jednoduše rozpusťte v pánvi máslo nebo sádlo a přidejte na jemno nakrájenou cibuli. Poté smažte několik minut do zlatova. Dávejte si pozor na připálení, cibuli smažte raději na menším stupni, abyste se vyhnuli černým okrajům nebo celému spálení. Lepší je smažit pozvolna, cibule získá postupně zlatavou barvu.
-
Jak připravit bramborovou kaši s celerem?
Bramborovo-celerové pyré se v poslední době stává velmi oblíbenou přílohou. Pokud chcete tradiční bramborovu kaši občas něčím vylepšit, je celer tou pravou volbou, k bramborám se skvěle hodí a uvidíte, že k nedělnímu obědu bude taková kaše jako vyšitá.
Vyzkoušejte třeba tento recept na bramborovo-celerové pyré.
Budete potřebovat 700 g celeru, 1/2 kg brambor, 2 stroužky česneku, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, máslo.
Brambory i celer oloupejte a nakrájejte na malé kousky, stejně tak oloupejte a nakrájejte i česnek. Do hrnce vlijte studenou vodu a osolte ji. Vhoďte do ní brambory, celer i česnek a vařte vše 10 – 15 minut, dokud nebudou suroviny měkké.Po uvaření vodu slijte, ohřejte si smetanu (nebo mléko) a přilijte ji do hrnce, přidejte taky kousek másla a poté vše ručním šlehačem rozmixujte.
Podle chuti dosolte a lehce opepřete. Kaši můžete podávat s lístky másla.
Zatím žádné komentáře