Jak připravit brokolici
-
Jak připravit brokolici
Brokolice je příbuzná kapustě, zelí i květáku. Nejraději z ní konzumujeme ony nerozvinuté květy, které jsou tak šťavnaté, nasládlé a jemné. Ovšem i košťály, pokud je správně připravíme, budou vynikající.
Není divu, že obliba brokolice u nás neustále stoupá. A je to dobře, protože jde o zeleninu velmi bohatou na výživné látky. Zmiňme například vitamín C, betakaroten, velké množství vitaminů skupiny B, dále vitamin E a kyselinu listovou. Pro nás velmi důležitou složkou brokolice je i vláknina.
Navíc brokolice obsahuje až 90 % vody a velmi málo sacharidů. Takže ano, hubnutí s ní jde snáz. A nejen hubnutí, také třeba jarní detoxikace těla.
Brokolici lze připravovat mnoha způsoby. Můžete ji ponechat syrovou a jen rozmixovat, udělat z ní například pomazánku. Jednoduše k ní přidáte například tvaroh, sýr, pažitku nebo pórek, ochutíte solí a muškátovým květem – a máte hotovo.
Dále můžete brokolici třeba jen spařit a použít jako křupavou přílohu. Brokolici lze však i klasicky tepelně upravovat, tedy vařit, péct, dusit, smažit. Vhodná je i pomalá příprava pomocí tzv. pomalého hrnce, který reguluje teplotu výrazně pod bodem varu, ale zároveň nad teplotním bodem, při kterém jsou likvidovány mikroorganismy.
Tímto způsobem v brokolici zůstane maximum vitamínu C, ale přitom bude lehce stravitelná. Ale není nutné investovat do pomalého hrnce, stejnou službu vám poskytne i dušení v troubě, v kvalitním nádobí a při nastavení teploty okolo 90 stupňů.
-
Jak uvařit brokolici v páře
Základem úspěchu každé přípravy brokolice je oddělení samotných květů brokolice a košťálů, respektive stvolů. Květy brokolice je nutné rozlámat na jednotlivé růžičky, přičemž na nich ponecháte jen krátké kousky stvolů.
Samotné stvoly oloupejte a příčně nakrájejte na tenké plátky. Díky tomuto kroku budou také krásně jemné a pochutnáte si na nich. Je škoda je vyhazovat.
Speciální vybavení je pohodlné, ale rozhodně ne nutné
Pro přípravu v páře můžete použít speciální parní hrnec nebo hrnec s napařovacím košem, případně hrnec a na něj perforované nástavby, do nichž proniká pára. Vystačíte si ovšem i s obyčejným hrncem, utěrkou a provázkem. Jak na to?
Do hlubšího hrnce dejte cca 5 – 8 cm vody, abyste ji nevyvařili a dno nepřipálili. Přes hrnec dejte utěrku a upevněte ji okolo hrnce provázkem. Potom zatlačte do středu utěrky a udělejte v ní trochu prohlubeň – právě pro připravovanou brokolici. Konce utěrky založte pod provázek, aby nechytly od ohně nebo od žáru.
Utěrku potom řádně navlhčete a rozložte na ni připravovanou brokolici. Přiklopte utěrkou a začněte vařit vodu. Nejdříve rychle, aby přišla k varu. Pak snižte teplotu tak, aby se var jen udržoval a vařte brokolici asi 6 – 10 minut (podle toho, jak je velká a nakolik je čerstvá). Je nutné ji během vaření kontrolovat, ať z ní není rozplizlé bláto.
Brokolice připravovaná v páře si zachová svěžejší zelenou barvu než brokolice vařená ve vodě. A pokud ochutíte vodu něčím aromatickým, třeba sójovou omáčkou, pára z ní dokáže brokolici příjemně provonět.
Zvládnete to i v mikrovlnce
Brokolici lze připravit i v mikrovlnné troubě. Použít však musíte materiály, které jsou pro vaření v mikrovlnce určené. Na dno nádoby dejte několik lžic vody. Pak předem připravenou brokolici ochuťte solí, pepřem a přidejte ji do nádoby. Přidat můžete i máslo, nejlépe již rozpuštěné, které po brokolici pokapete.
Nádobu přiklopte a vše vložte do mikrovlnné trouby. Ve víku musí být alespoň minimální otvor pro odchod páry. Brokolici můžete připravovat i mezi dvěma talíři. Ale musíte je na sebe nasadit tak, aby zůstala malá škvírka pro odchod páry.
Mikrovlnku zapněte na vysoký výkon a po prvních dvou minutách zkontrolujte stav brokolice. Pokud je tvrdší, než si představujete, ještě ji chvíli dovařte. A pak rychle spotřebujte. Brokolice připravovaná v mikrovlnné troubě je určená pro okamžitou spotřebu.
-
Jak uvařit brokolici, aby zůstala zelená
Jestliže chcete mít brokolici i na talíři svěže zelenou, přestože bude tepelně upravená, můžete na to jít několika způsoby. Jednak ji můžete vařit v páře. Díky parní přípravě je brokolice mnohem zelenější.
Můžete ji ale vařit i klasicky v osolené vodě, ovšem hned po dovaření ji musíte šokem zchladit. Buď ji prolijte na sítku velmi studenou vodou, nebo okapanou uvařenou brokolici ihned vhoďte do předem připravené nádoby s ledovou vodou.
Jsou ale i další možnosti. Brokolici můžete vařit s krajíčkem chleba nebo se špetkou prášku do pečiva. Krajíček chleba navíc zajistí, že brokolice ztratí pro někoho nepříjemné košťálovité aroma. Ovšem zchlazením brokolice ihned po dokončení varu rozhodně nešlápnete vedle!
-
Jak spařit brokolici
Brokolici, pokud použijeme jen ty nejjemnější růžičky anebo se nám podaří natrefit na opravdu mlaďounký kousek, můžeme pouze spařit (tedy asi 2 – 3 minuty povařit v hodně osolené vodě) a hned zase ji ochladit v ledové vodě. Říká se tomu blanšírování.
Později, až budeme takto upravenou brokolici podávat, ji můžeme ohřát již jakýmkoliv způsobem (anebo nemusíme, třeba do salátu). Brokolice bude akorát měkká, zelená, svěží.
Tento postup ale můžeme použít i tehdy, když si přineseme domů brokolici, o které víme, že nám v lednici moc dlouho nevydrží, jenže vařit z ní chceme třeba až za dva dny. Díky blanšírování zastavíme zrání brokolice a uchováme si ji svěží (pokud ji uložíme v lednici). Navíc máme už předvařeno a ušetřen čas při pozdější přípravě.
-
Jak dusit brokolici
Dušení se od vaření liší množstvím tekutin, které jsou s dušeným pokrmem v hrnci. Zatímco vaříme ve větším množství vody, dusíme pouze s minimálním podlitím. Nejlépe vždy na alespoň malém množství tuku. Když předtím osmahnete cibulku, nebudete litovat.
Jestliže dusíme brokolici s jinou, šťavnatější zeleninou, není podlévání dokonce nutné vůbec. Ale musíme zeleninu hlídat, aby se odspodu přece jen nepřisušila nebo nepřipálila.
Na sporák nebo do trouby?
Brokolici je vhodné dusit jak na sporáku, tak v troubě, přičemž v troubě je riziko připálení nebo přisušení výrazně nižší. Nastavit si totiž můžete tepotu okolo 110 stupňů, lépe i méně. Tato teplota riziko připálení zcela minimalizuje. Brokolici však můžete dusit i třeba při 150 stupních, tehdy ji však musíte kontrolovat častěji.
Pokud ji dusíte na sporáku, raději dušenou brokolici podlijte (třeba zeleninovým vývarem nebo bujonem, stačí i voda) a často míchejte. Doba dušení závisí na stavu brokolice, velikosti nalámaných růžic i na tempu dušení. Jednoduše řečeno: je nutné brokolici během dušení ochutnávat.
Jak na ochucení
Brokolici musíte při dušení také ochutit. Základem je sůl, přidat pak můžete jakékoliv koření, které vám s brokolicí ladí. Například pepř. Zkusit můžete ovšem i česnek, citronovou šťávu anebo smetanu. Nakonec můžete ochucení (až po udušení) završit parmezánem nebo jiným starým sýrem.
Brokolice je ale chutná i bez osolení. Takže pokud potřebujete držet dietu s minimem soli, můžete si připravovat dušenou brokolici. Bude vynikající právě i bez soli.
též si myslím
Odpovědět