Jak připravit krevety
-
Jak připravit krevety
Obecně začíná příprava krevet jejich přichystáním na tepelnou úpravu. Tady se kroky liší podle typu krevet, které jsme zakoupili: čerstvé, mražené nebo předvařené. Syrové krevety mají barvu šedavou, jsou jakoby průhledné, rosolovité. Tepelně upravené krevety jsou růžové s bílými, ale plnými a neprůhlednými místy.
Čerstvé krevety
Pokud si neseme krevety čerstvé, většinou mají ještě střívko a jsou v krunýři. Můžeme je oloupat, ale nemusíme. Záleží na našem vkusu. Menší krevety, které pak budete dávat do hlavního jídla, třeba na různé typy sushi, do kung-pao, vietnamských závitků nebo například rizota, raději oloupete předem a vyndejte i střívko. Za syrova to totiž jde lépe.
Střívko lze vyndat po té, co jste krevety oloupali. Krevetu podélně nařízněte z vnější strany, střívko se vám hned ukáže, je tenké, tmavé a dlouhé přes celé tělo. Zbytek hmoty krevety je šedavý, ale světlý a téměř průhledný.
Pak krevety opláchneme studenou vodou a jsou připravené. Vařit pak krevety můžeme i s krunýři přidanými do vody, aby chuť byla intenzivnější.
Když máme větší krevety, které chceme servírovat jako hřeb večera, tedy na některém ze sushi, jako doplněk salátů nebo jiným způsobem, kde se kreveta bere do ruky, můžeme sloupnout jen část krunýře a ocásek ponechat, případně krunýř vůbec nesundávat.
Mražené krevety
Mražené krevety bývají většinou již připraveny k přímé úpravě. Stačí je pouze rozmrazit. Ale nikdy je nedávejte rozmrazit přímo do vody. Nejdříve je dejte do sáčku, který nepropustí vodu. A pak teprve do vody o pokojové teplotě. Tímto způsobem krevety povolí celkem rychle a maso se „nerozpatlá“.
Předvařené krevety
I předvařené krevety jsou již oloupané a zbavené střívka. Stačí je tedy uvést do pokojové teploty a je možné je hned tepelně zpracovávat.
Na jednotlivé typy přípravy, tedy vaření, restování a grilování se teď podíváme v dalších boxících.
-
Jak připravit krevety na pánvi
Příprava na pánvi je snadná a rychlá. Stačí kvalitní pánev, trocha olivového nebo řepkového oleje a pánev rozehřát, na střední teplotu. Krevety je nutno na pánev naskládat pouze v jedné vrstvě. A nesmějí se překrývat. Pokud jich chcete připravovat víc, musíte na vícekrát.
Po 2 – 3 minutách začne spodní strana krevet růžovět – jak se jejich maso opéká. Pak krevety obraťte a další 2 – 3 minuty restujte i druhou stranu. Krevety musíte obrátit bez výjimky všechny, aby se všechny propekly důkladně a v celém svém objemu. Jinak by hrozily zdravotní potíže (po požití nedostatečně tepelně upravených krevet). Maso musí být bez zcela známek průhlednosti.
Krevety lze během restování ochutit, ale není to nutné, pokud byly předvařené nebo pokud je budete dochucovat jako součást celého pokrmu. Krevetu, které budete servírovat sólo, je nutné osolit a okořenit dle receptu nebo preferencí.
-
Jak připravit krevety na grilu
Krevety lze grilovat jak na podtáccích, tak napíchnuté na grilovací špejli. Pokud je dáte na podtácky, lze postupovat podobně jako při restování na pánvi, viz boxík předchozí. Pokud je chcete grilovat na jehle (ty větší), tak je oloupejte a napíchněte postupně na grilovací jehly, ale dost daleko od sebe – tedy aby se mohly dostatečně ogrilovat ze všech stran, aby nezůstalo nikde syrové místo. Nesmějí se překrývat.
Napichování je nejlépe udělat tak, aby jehla prošla krevetou nadvakrát, tedy skrz ocásek a pak skrz nejsilnější místo těla kousek za hlavou. Mezi krevety můžete napíchat zeleninu a slaninu, v podstatě jako špíz. Jen musejí být krevety ostatními složkami nezastíněné od tepla.
Jehly s krevetami položte na tác, potřete olejem a ochuťte je. Solí a k tomu například rozmarýnem nebo pepřem, případně směsí koření. Pak už jen dejte krevety na gril a z každé strany opékejte cca 3 – 4 minuty, u menších kousků méně.
Maso musí být bez zcela známek průhlednosti, s růžovou a bílou barvou. Hotové krevety se pak jen stáhnou z jehel a podávají ještě teplé. Nezapomeneme, že ocásky musíme odkousnout nebo je z krevet před konzumací stáhnout. Jsou totiž také tuhé jako jejich krunýř.
-
Jak připravit krevety na sushi
Krevety na sushi je nejlépe uvařit. A to v mírně osolené vodě. Vařit dávejte krevety vyloupané a zbavené střívka, viz popis v boxíku jedna. Doba varu je asi 2 minuty – dokud krevety nezrůžoví. Vody k vaření stačí málo, jen tak, aby byly všechny klevety ponořené.
Během varu je promíchávejte, aby se vroucí voda dostala ke všem místům na krevetách. Jakmile jsou krevety dost růžové, tak je zchlaďte. Nejlépe ve vodě s ledem. Díky prudkému zchlazení neztratí svou krásnou barvu. Tímto jsou krevety do sushi připraveny.
-
Jak uvařit krevety ve vodě
V podstatě se postupuje tak, jak jsme popsali v boxíku předchozím, kde se připravují krevety na sushi. Vařené krevety lze použít do salátů i hlavních pokrmů z krevet.
-
Jak připravit předvařené krevety
Předvařené krevety jsou růžové a vlastně již hotové. Stačí je pouze prohřát a smíchat s hotovým pokrmem. Žádné komplikace, k přípravě stačí jen jedna či dvě minuty.
-
Jak připravit neloupané krevety
Neloupané krevety je nutno nejdříve oloupat a pak jim i vyndat střívko. Po oloupání se nechává pouze poslední článek a ocásek, který špičkou zůstává v tuhém obalu. Obal pak snadno vykousneme nebo stáhneme, většinou až po tepelné úpravě. Loupání je snadné, krunýř se prostě jen sundá dolů.
Preparace střívka chce už trochu šikovnosti. Krevetu je potřeba podélně naříznout po vnější straně. Střívko se vám hned ukáže, je tenké, tmavé a dlouhé přes celé tělo. Zbytek hmoty krevety je šedavý, ale světlý a téměř průhledný. Střívko jen zachytíte mezi prst a špičku nože, opatrně vytáhnete. To je vše.
Krevety pak tepelně upravíte ve vodě, na pánvi či na grilu, lze je i dusit nebo péct. Postup vaření, restování a grilování najdete v předchozích boxících.
Ukládám do záložek, snad se k úpravě krevet někdy odhodlám. :-)
Odpovědět