Jak připravit kvásek

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit kvásek

    Jak připravit kvas

    Pro poctivý domácí chléb je potřeba kvásek. Díky němu chléb vydrží i týden a je lehce stravitelný. Příprava kvásku trvá až pět dní!

    Na kvásek budete potřebovat jen žitnou mouku a vodu. 100 g žitné mouky zalijte 100 ml vody pokojové teploty. Vše dobře promíchejte. Správná konzistence by měla být hustá a kašovitá.

    Směs přikryjte fólií. Použít můžete i zavařovací sklenici – tu pak jen přiklopte víčkem. Mísu/ sklenici dejte na teplé místo a nechte stát do druhého dne.

    Za 24 hodin přidejte do směsi 200 g mouky a 200 ml vody. Dobře promíchejte a opět nechte odstát na teplém místě.

    Další den již uvidíte proces kvašení. Poznáte jej přítomností bublin.

    Odeberte asi 70 g kvasu a přidejte 70 g mouky a 70 ml vody. Dobře promíchejte a hladký kvas nechte dalších 24 hodin ležet.

    Hotový kvásek by měl vytvořit „čepici“. Pokud kvásek nevypoukl, opět odeberte 70 g, přidejte mouku a vodu dle předchozího bodu a nechte ho ještě jeden den odležet.

    Poznámka: Proces kvašení (neboli fermentace) jde lépe s větším množstvím mouky. Proto se začíná ve velkém. Zbylý kvas můžete dát známým, nebo ho použít na přípravu lívanců. Jak upéct lívance?

  2. Jak upéct chleba z kvásku

    Pokud máte kvásek, můžete se pustit do přípravy chleba.

    Jednu lžičku kvásku smíchejte se 150 g žitné mouky a 150 ml vody. Vytvořte hustou kaši. Směs přiklopte a nechte 12 hodin kvasit.

    Kvas bude růst a bublat. Pokud roste, je vše v pořádku. Pokud klesá, je potřeba zadělat těsto.

    Kvas dejte do mísy. Těsto můžete hníst ručně, nebo v robotu. Přidejte 600 g hladké mouky a 350 ml vody. Naposled přisypte 12 gramů soli.

    Robotický hnětač nechte na nejnižší stupeň asi 5 minut. Poté spusťte vyšší stupeň na dvě minuty. Ručně bude zpracování těsta trvat déle a bude velmi náročné.

    Hotové těsto nechte 30 minut odpočinout.

    Po odpočinku je potřeba těsto přeložit. Těsto táhněte oběma rukama od sebe asi 25 cm a dávejte zpět k sobě. Takto překládejte asi minutu.
    Poté musí těsto opět půl hodiny odpočívat.

    Lýkovou ošatku na pečení chleba vysypte směsí mouky a kukuřičného škrobu.

    Těsto dejte na pomoučený vál a prsty dávejte kraje do vnitřku. Takto těsto zpracovávejte asi 5 minut. Poté ho vložte do ošatky.

    Těsto posypte žitnou moukou, přikryjte a nechte kynout 90 minut.

    Troubu předehřejte na 250 stupňů a plech, na kterém chcete chléb péct, nechte rozehřát. V troubě by měly být plechy 2. Jeden na pečení, druhý na zapařování.

    První plech vyndejte z trouby a vyklopte na něj těsto z ošatky. Plech ihned vraťte zpět do trouby.

    Vezměte si k ruce sklenici, napusťte do ní deci studené vody. Otevřete troubu a rychle vylijte vodu na druhý plech. Tím vznikne pára potřebná k upečení perfektního chleba.

    Pečte 10 minut a pak troubu vyvětrejte. Teplotu trouby snižte na 180 stupňů a chléb pečte ještě 45 minut.

    Chléb nechte 2 hodiny chladnout na mřížce.

    Zkuste upéct také toustový chléb! Jak upéct toustový chléb?

  3. Jak upéct chleba bez droždí

    Pokud už z jakéhokoli důvodu hledáte recept na chléb bez droždí, zkuste tento originální a zároveň zdravý chléb. Na rozdíl od kváskového chleba vám nezabere moc času.

    Na jeho přípravu budete potřebovat: 225 g celozrnné mouky podle chuti, 225 ml vody, lžíci olivového oleje, lžíci kypřícího prášku, půl lžičky soli a semínka či ořechy dle libosti

    Suché ingredience smíchejte v míse a poté přidáme olej a vodu. Vypracujte těsto, které dejte do formy.

    Chléb pečte 55 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma chleba


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás