Jak připravit lilek
-
Jak připravit lilek
Příprava lilku začíná jeho nákupem. Vždy si vybíráme lesklé plody, které na sobě nemají žádné otlaky. Slupka musí být hladká a lilek by rozhodně měl mít stopku. Podle ní a hmotnosti lilku (na první pohled těžký, ale na váze příliš lehký) poznáme, zda je čerstvý, nebo už nějaký čas v obchodě leží.
Žádnou zvláštní přípravu lilek před tepelnou úpravou nepotřebuje. V podstatě ho jenom omyjeme. Slupku loupat nemusíme, ale pokud nám vyloženě vadí, po umytí ji odstraníme.
U některých způsobů přípravy je ovšem lilek vhodné nechat takzvaně vyplakat. Není to nic složitého. Po rozkrájení lilku se každý jednotlivý kousek osolí. Díky soli pustí vodu, kterou papírovou utěrkou po 30-ti minutách osušíme.
Samotný lilek můžeme připravit na různé způsoby, lze z něj udělat dokonce i falešný kaviár. Lilek můžeme klasicky vařit, dusit, smažit, zapékat nebo grilovat. Všechny uvedené způsoby přípravy jsou popsány v následujících boxících.
-
Jak připravit lilek na pánvi
Omytý lilek pokrájíme na stejné kousky, které vložíme do mísy. Přidáme trochu oleje a koření (pamatujeme na to, že lilek do sebe dokáže natáhnout nové chutě). Na pánvi rozpálíme 1 – 2 lžíce tuku a připravené kousky lilku restujeme, dokud nejsou dostatečně měkké (asi 5 – 10 minut, v závislosti na velikosti kousků).
-
Jak připravit lilek v troubě
V troubě lze lilek připravit minimálně dvěma způsoby. Můžeme ho, i se slupkou, pokrájet na kolečka (měsíčky, kostky,..) rozložit na pečící papír na plech, pokapat olejem, okořenit a vložit plech s lilkem do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Zeleninu je totiž vhodné péct v troubě zprudka.
Další možností je upéct lilek vcelku. Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Lilek stačí omýt, dobře osušit a propíchat vidličkou, nebo ostrým nožem. Vložíme ho do pekáčku, celý pekáček pak do trouby a dle velikosti lilku ho budeme péct 30 – 50 minut. Hotový lilek bude měkký a slupka prakticky černá. Před oloupáním necháme lilek vychladnout.
-
Jak uvařit lilek
Uvařit lilek není žádná věda. A uvařit lilek pro miminko už vůbec ne. Jak nejlépe uvařit lilek (i právě jak uvařit lilek pro miminko) se dočteme ve Skrblíkově návodu Jak uvařit lilek.
-
Jak připravit dušený lilek
Lilek si pokrájíme na menší kousky, které osolíme. V pánvi s pokličkou (nemáme-li, použijeme hrnec s pokličkou) rozpálíme 2 lžíce tuku, přidáme kousky lilku a opékáme. Ochutíme zvoleným kořením. Lilek po chvíli tuk nasákne, je tedy nutné přidat trochu vody (opravdu jen takové množství, aby zkrátka bylo něco v pánvi).
Přiklopíme pokličku a necháme 3 – 4 minuty dusit. Zamícháme a další 3 minuty dusíme (je-li třeba, přilijeme ještě kapku vody). Ochutnáme. Jsou-li kousky lilku měkké, máme hotovo.
-
Jak připravit pečený lilek
Pečený lilek je de facto lilek připravený v troubě. V případě pečeného lilku tedy postupujeme stejně, jako je uvedeno ve třetím boxíku.
-
Jak připravit zapečený lilek
Zapečený lilek je možné připravit na mnoho způsobů. Jedním možným způsobem je pokrájet omytý lilek na kolečka (asi 1 – 1,5 cm). Kolečka lilku naskládat na plech vyložený pečícím papírem a každé kolečko lehce zakápnout olejem, osolit a opepřit. Na kousky lilku položit kolečka rajčete, opět osolit a opepřit.
Připravený plech se všemi kolečky vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 5 minut a poté posypeme strouhaným sýrem. Sýr necháme rozpouštět dalších 5 minut.
-
Jak připravit plněný lilek
Výborný je plněný lilek mletým masem. Lilek ovšem můžeme plnit i jinými surovinami, záleží na naší chuti.
Omytý lilek podélně rozkrojíme na dvě poloviny. Dužinu pomocí lžíce opatrně vydlabeme a vzniklé mističky lilku trochu potřeme olejem. V míse smícháme mleté maso s kořením (pepř, sůl, sladká paprika, majoránka, česnek). Oloupeme cibuli, pokrájíme nadrobno a na tuku ji osmahneme.
Přidáme k ní vydlabanou dužinu. Po chvíli i připravenou masovou směs a ještě restujeme, dokud se maso nezatáhne. Směsí pak naplníme vydlabané poloviny lilku. Na povrchu směs lehce zakápneme olejem a posypeme sýrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia, dokud se maso pořádně nepropeče a lilek nezměkne (přibližně 15 – 20 minut).
-
Jak připravit smažený lilek
Lilek pokrájíme na zhruba centimetrová (1 cm) kolečka. Právě ale u smaženého lilku je velice vhodné nechat ho před samotným obalením a smažením vyplakat. Jak na to je popsáno v prvním boxíku. Lilek totiž funguje jako houba, natahuje do sebe další chutě. A zrovna v případě smaženého lilku není přemíra tuku žádoucí.
Vyplakaný lilek dobře osušíme papírovou utěrkou a klasicky obalujeme v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, dále v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
-
Jak grilovat lilek
I v případě grilovaného lilku bychom měli začínat jeho vyplakáním. Než bude hotov, připravíme si olej a námi zvolené koření (výborně se hodí např. česnek).
Jednotlivé kousky potom zakápneme olejem a přidáme připravené koření (lze připravit i marinádu a kousky lilku nechat v marinádě asi 1 hodinu marinovat). Poté grilujeme (zhruba 6 – 10 minut).
-
Jak ochutit lilek
Jak je zmíněno výše, lilek má schopnost do sebe natahovat další chutě. Je čistě na nás, jaké koření či bylinky k jeho ochucení zvolíme, případně postupujeme dle receptu.
Rozhodně nic nepokazíme česnekem, hrubozrnnou solí, majoránkou, tymiánem, šalvějí či rozmarýnem. Sáhnout můžeme i po bazalce. Nezapomínáme ani na trochu oleje. Olej je v přípravě lilku nezanedbatelný, dodává mu vynikající chuť i konzistenci, o čemž se lze přesvědčit i v návodu, jak jíst lilek.
Zatím žádné komentáře