Jak připravit nasycený roztok
-
Jak vypočítat nasycený roztok
Obsah rozpuštěné látky uvádíme buď jako hmotnostní zlomek,
z = m(L) /m
m(L) – množství rozpuštěné látky (g)
m – množství roztoku (g)
nebo v procentech, tj. z × 100 (%).
Nasycený roztok je takový, v němž už se další látka nerozpouští. Záleží přitom na teplotě a tlaku. Zvýšíme-li teplotu, je ve většině případů možné rozpustit další množství látky.
Pro plyny je to opačně – zvýšením teploty jejich rozpustnost klesá, ale zvyšuje se tlakem.
Jestliže nasycený roztok ochladíme, získáme roztok přesycený. -
Nasycený roztok soli (NaCl)
První roztok připravíme s kuchyňskou solí, NaCl, protože je dostupná pro každého. Nasycený roztok připravíme rozpouštěním soli tak, až na dně trocha zbývá a nerozpouští se. Měly by to být necelých 40 g na 100 mL vody.
Nasycený roztok necháme chvíli ustát a pak slijeme čirý roztok do jiné nádoby. Krystaly NaCl pěstujeme buď na dně nádoby, nebo na niti, kterou do nádoby spustíme.
Pokud chceme vypěstovat velké a pravidelné krystaly, musí být růst pomalý. Nádobu tedy zakryjeme, aby se voda odpařovala pomalu.
-
Nasycený roztok cukru
Obtížněji získáme z nasyceného roztoku krystaly cukru (sacharózy), ale podaří-li se nám to, jsou krásné.
Nasycený roztok cukru získáme smícháním sklenice vody a sklenice cukru. Roztok necháme chvíli stát, nebo ho i trochu zahřejeme. Opět slijeme čirý nasycený roztok, tentokrát nejlépe do zavařovací sklenice. Přikryjeme ji víčkem, ale neuzavřeme a postavíme ji na teplé místo.
Odpařená voda z roztoku se částečně sráží a padá zpět, částečně uniká pod uzávěrem. Touto pomalou krystalizací můžeme z nasyceného roztoku cukru vypěstovat krásné krystaly. Takže pokud nemůžete cukr jíst, tak si s ním alespoň hrajte. Vy víte, jak zjistit cukrovku?
-
Nasycený roztok modré skalice
Krásné modré krystaly lze snadno vypěstovat z nasyceného roztoku síranu měďnatého, neboli modré skalice, která se prodává v drogerii. Slouží nám například k tomu, jak levně vyčistit bazén. Je zdraví škodlivá, takže buď pracujeme v gumových rukavicích, nebo si po práci umyjeme ruce.
Nasycený roztok připravíme jako v předchozích případech, tentokrát asi 20g síranu měďnatého na 100 mL vody. Z nasyceného roztoku nám vyrostou krásné modré krystaly.
Sklenici s nasyceným roztokem modré skalice postavíme na podšálek, protože škraloup vysráženého síranu , vzniklý odpařováním vody, se usazuje po stranách sklenice až přes její okraj.
-
Nasycený roztok CO2 aneb jak udržet bublinky v limonádě
A nakonec ty bublinky v limonádě.
Bublinky jsou roztokem kysličníku uhličitého (CO2) v nápoji. Víme už, že se množství rozpuštěného plynu zvyšuje s tlakem a snižuje s teplotou.
Chcete-li mít limonádu plnou bublinek, tedy takovou co má říz, dejte lahev před otevřením do ledničky. Snížením teploty se rozpustí více CO2, který vám při otevření neuteče do vzduchu.
Zatím žádné komentáře