Jak připravit žampiony
-
Jak připravit žampiony
Žampiony lze připravit na mnoho způsobů. Lze je použít třeba jen k dochucení omáčky, obohacení pizzy nebo zapékaných brambor. Ale můžeme je připravit i jako hlavní chod, například v podobě plněných žampionů.
Pokud chceme žampiony jen doplnit do jiného hlavního chodu, můžeme je pouze oloupat a nakrájet na drobné plátky, případně jejich kloboučky rozkrájíme na poloviny, čtvrtiny, osminy – podle požadované velikosti. Třeba v omáčce budeme chtít mít žampiony drobné, ale na pizze nebo v zapečených těstovinách mohou být i větší. A pak žampiony jen přidáme do připravovaného pokrmu.
Vyšší level přípravy žampionů je jejich osmahnutí na zpěněné cibulce. V tomto případě nejdříve zpěníme cibulku, pak na ni přidáme žampiony. Osolíme, okmínujeme. A pokud přilijeme smetanu nebo přidáme bílou omáčku, máme hotovou vynikající houbovou omáčku. Osmahnuté žampiony můžeme přidat kamkoliv, kde se budou chuťově dobře snoubit s typem pokrmu.
Když chceme mít žampiony jako hlavní chod, většinou je děláme plněné. To znamená, že necháme hlavičky v celku, jen z nich vyloupneme nožičku (pokud v balení byla). Opatrně oloupeme kloboučky od svrchní slupky a je připraveno.
Pak jen vnitřek kloboučku osolíme, ochutíme kořením a naplníme směsí podle receptu. Bohatě stačí nakrájená šunka, nastrouhaná niva a vše spojené vejcem, může být i trocha smetany. K tomu mletý kmín, bylinky a paprika, třeba pálivá. Anebo zcela jiné koření, či vůbec nic, použitá niva totiž dokáže ochutit dostatečně. Vynikající variantou je i náplň směsí mletého masa se sýrem a zeleninou. Nebo luštěninovou směsí se smetanou. Možností je nepřeberné množství.
Vždy však přípravu žampionů spojte s použitím tuku. Pokud byste tuk vynechali, houba nebude mít tak dobrou chuť, na kterou jste zvyklí. Se žampiony se nejlépe snoubí sádlo. Ale kdo je jeho odpůrcem, může samozřejmě sáhnout po rostlinné alternativě.
-
Jak čistit žampiony
Čištění žampionů v podstatě vyžaduje dvě základní operace: vyloupnutí nožičky. A oloupání klobouku. U mladých žampionů se dá nožička oloupat, nakrájet na tenké plátky a spotřebovat například do polévky nebo do smaženice.
Klobouček oloupeme jen do té míry, co nám houba sama dovolí. Kde se slupka utrhne, tam ji už neodkrajujeme. V těch místech je totiž již dostatečně tenká na to, abychom ji dokázali zkonzumovat. Pokud je například jehličí nebo jiné nečistoty mezi lupeny klobouku, snažíme se je opatrně vyklepat. Anebo je budeme muset odstranit prsty či pinzetou. Těmto nepříjemnostem se vyhneme tehdy, když budeme do košíku dávat jen zhruba očištěné houby. A budeme je pokládat lupeny dolů.
Kupované žampiony v podstatě jen oloupeme a nakrájíme na požadovanou velikost.
-
Jak zmrazit žampiony
Žampiony můžeme mrazit syrové i dušené nebo smažené. Kdo má rád řízky z žampionů, obalí si kloboučky v trojobalu a buď syrové, nebo předsmažené je dá do mrazicích nádobek (vždy oddělte jednotlivé kousky fólií, abyste je mohli brát hned po vyndání z mrazáku – řízky se dávají smažit ještě zmrzlé. Jinak by totiž vytekly a vy byste si naprosto nepochutnali). Syrové řízky z žampionů lze mrazit asi 3 měsíce, předsmažené dokonce i celý rok.
Žampiony lze také nakrájet nadrobno a podusit na sádle a na cibulce, či pouze na oleji. Po vychladnutí dejte směs do nádobky nebo do pytlíku, řádně utěsněte a můžete ji mrazit i několik let. Houby všeobecně totiž vydrží velmi dlouho v mraženém stavu – pokud jste je předtím tepelně upravili.
-
Jak poznat žampiony
Žampion je sice poměrně dobře rozpoznatelná houba, ale i tak se může zaměnit například s jedovatou muchomůrkou anebo tzv. zápašným žampionem, který je též jedovatý. Jedlé jsou tři základní druhy žampionů: žampion polní, žampion lesní a žampion ovčí. V obchodech se pak prodává žampion dvouvýtrusný.
Pokud sbíráme žampiony v přírodě, nikdy nebereme velmi mladé plodnice, u nichž ještě nelze bezpečně rozeznat všechny typické znaky. Žampion nikdy nevyrůstá z otevřeného vajíčka, ale vždy jen z kuličky.
Žampion polní
Žampion polní roste na polích a loukách – potřebuje totiž hodně živin a také více vláhy. Roste ve skupinách, nejčastěji od července do září. Mladé houby mají klobouk polokulovitý, starší pak téměř plochý. Pokožka se dá sloupnout. Lupeny jsou v mládí růžové, později černají. A to je jeden ze základních poznávacích znaků jedlého žampionu. Navíc voní po hořkých mandlích. Noha je plná, bílá a má sukýnku. Z klobouku ji lze snadno vylomit.
Žampion lesní
Žampion lesní roste u okrajů lesa smíšeného nebo ve smrčinách, od června do října. Mnohdy je podobný jedlé bedli červenající. Celkově je tento žampion drobnější. Klobouk je zvoncovitý až plochý, na bílém podkladě pokrytý hnědými šupinkami. Lupeny jsou tmavé, někdy až do červena. Noha je bělavá, ale po poranění červená až hnědne. Na noze je sukýnka.
Žampion ovčí
Žampion ovčí roste v jehličnatých, zejména smrkových lesích. Klobouk má hladký, bílý, někdy s lehkým nádechem citronově žluté barvy. Kde se otlačí, tam žloutne. Lupeny jsou v mládí šedavě bledé, později ale hnědnou, a to až do čokoládově hnědé. Nejsou však nikdy čistě bílé. Noha je plná, se sukýnkou, žampion voní po hořkých mandlích či anýzu.
Žampion zápašný
Tento jedovatý žampion má mnoho znaků odlišných od jedlých žampionů. Jednak po poranění žloutkově žloutne a pak se jeho barva vrací k světle šedé, resp. bílé barvě, jednak má dutou štíhlou nohu a zapáchá po karbolu či svítiplynu. Roste i v parcích a zahradách. Jedovatost není fatální, ale způsobuje trávicí potíže. Klobouk má čistě bílý, hladký, ale ploše sklenutý. Lupeny jsou v mládí růžové, později hnědé. Noha má sukýnku a v dolní části se zbarvuje chromově žlutě, což je další důležitý znak. Zápach žampionu se pak rozvine hlavně u vaření. Takže nemusíte mít strach, že byste tento žampion snědli.
-
Jak pěstovat žampiony
Žampiony je už dlouho snadné pěstovat i doma, například ve sklepě nebo v suterénu, dokonce i na balkoně. Prodávají se speciálně napíchané sadby, tedy balení s živnou půdou pro žampiony, která je protkaná podhoubím žampionů. To pak potřebuje již jen krátký čas k tomu, aby dozrálo a vyhnalo plodnice, o které tolik stojíme. Při pěstování je vhodné postupovat podle návodu od výrobce (pěstitele).
-
Jak dlouho dusit žampiony
Žampiony, zejména ty kupované, jsou hotové za chviličku. Stačí jim 3 – 5 minut dušení. Jestliže je ale chcete více vydusit, aby ztratily větší část vody a maximálně změkly, duste je na smaženici a na cibulce okolo deseti minut. Jestliže jsou žampiony součástí jiného jídla, připravujte se zároveň s ním.
-
Jak dlouho vařit žampiony
U vaření žampionů nebo i u jejich pečení je situace podobná. Vyžadují jen krátkou dobu tepelné přípravy. Takže spíše se budete řídit dobou, kterou k přípravě potřebují ostatní suroviny, například maso, když jste jím žampiony naplnili. Nezapomeňte žampiony pokládat na předem vymazaný plech. A to i v případě, že používáte ten s nepřilnavou úpravou. Houba prostě potřebuje tuk. Jinak nebude mít tu chuť, na kterou se těšíte.
Loupání žampiónů (česky pečárek) i všech ostatních hub (s výjimkou slizáků a některých druhů klouzků) je pověra z doby Magdaleny Dobromily Rettigové, neboť ta houby řadila mezi zeleninu, která se vesměs loupe. Stejně tak není důvod zbavovat se třeňů (tedy nožiček), pokud nejsou příliš dřevnaté.
Odpovědět@MV: nebo prožrané..))
Odpovědět