Jak rozpustit čokoládu
-
Jak rozpustit čokoládu v mikrovlnce
V mikrovlnné troubě je rozpouštění čokolády nejsnazší. Zvolíme nádobku vhodnou do mikrovlnné trouby, například skleněnou misku. Do ní nalámeme čokoládu na malé kousky a vložíme do mikrovlnky.
Můžeme přidat olej, máslo nebo máslo – pokud chceme mít čokoládu řidší. Ale pozor: máslo a sádlo dělají na opět ztuhnuté čokoládové polevě matné mapy nebo šmouhy. A s tím je nutné počítat. Olej žádné šmouhy nevytváří. Přidání vody do čokolády se nedoporučuje, protože by se čokoláda mohla srazit. Vodou lze ředit pouze při stálém míchání čokolády, tedy při rozpouštění na plotně, ve vodní lázni.
Mikrovlnnou troubu zapínáme jen na desetivteřinové intervaly a během přestávek obsah misky promícháme. Opakujeme tolikrát, kolikrát bude pro rozpuštění celého obsahu potřeba. A pozor, miska bude ve výsledku jistě dost pálit, tak to mysleme předem.
Kvalitní čokolády od světových výrobců vhodné k rozpouštění nakoupíte ve specializovaném e-shopu www.rigalli.cz.
-
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni
Vodní lázeň není nic jiného než menší hrnec ve větším, přičemž ten menší nesmí dosáhnout na dno většího. Ztratil by se pak totiž veškerý efekt, který voda může poskytnout. Do většího hrnce tedy dáme vodu, na ni položíme hrnec (nebo misku) menší. A do menší nádobky nalámeme čokoládu na menší kousky, necháme postupně prohřívat a rozpouštět.
Čokoládu můžeme naředit tukem nebo i vodou. Ale pozor, vodou jen za stálého míchání. Při míchání čokolády s vodou je vysoké riziko, že se čokoláda srazí. Lépe je použít tuk. Jakmile je čokoláda rozpuštění, vyndáme menší nádobu ven a nezapomeneme ji zespod osušit, ať nám pak voda z ní nekape například na polévání dortu či řezu.
-
Jak rozpustit čokoládu se smetanou
Jednou s možností, čím naředit čokoládu, je smetana. Nehrozí u ní tolik nebezpečí, že by se čokoláda srazila. A navíc je postup velmi jednoduchý, není potřeba ani mikrovlnka a ani vodní lázeň. V hrnci přivedeme k varu smetanu ke šlehání. Jakmile ji odstavíme, nasypeme do ní čokoládu nalámanou na čtverečky. A postupně mícháme, necháme teplem ze smetany rozpustit až do konzistence čokoládové polevy.
Vyzkoušený poměr čokolády a smetany je následující: 100 gramů hořké čokolády, k tomu 100 ml smetany ke šlehání. Výsledná poleva až ztuhne, tak se při krájení pod nožem neláme. Když je vychladlá, dá se snadno namazat na pečivo.
-
Jak rozpustit čokoládu s tukem
Čokoládu s tukem lze rozpouštět jak v mikrovlnce, tak ve vodní lázni. Podrobný postup jak na to najdete v boxících č. 1 a č. 2. Tuk může být jak rostlinného, tak živočišného původu, tedy olej, máslo i sádlo. Dokonce i smetana, jak vyčtete z boxíku č. 3.
Ale pozor: máslo a sádlo dělají na opět ztuhnuté čokoládové polevě matné mapy nebo šmouhy. A s tím je nutné počítat. Olej žádné šmouhy nevytváří.
-
Jak naředit čokoládu
Čokoládu lze ředit tukem, smetanou nebo vodou. Ředění vodou je nejnáročnější, protože vyžaduje stálé míchání. A také hrozí, že se čokoláda srazí. Ředění tukem vždy přináší dobrý výsledek. Nejlahodněji chutná čokoláda ředěná máslem nebo smetanou, velmi dobrá je i čokoláda ředěná sádlem. Pokud k ředění použijete rostlinný tuk, tedy olej, nebude výsledek tak lahodný, ale bude jistý. A beze šmouh na povrchu (viz předchozí boxík).
Prosim o info zda-li mohu cokoladu na vareni osladit a jakym cukrem a jaky postup dekuji
Odpovědět