Jak se správně dělá grog
-
Co je třeba k přípravě grogu
Jedním z velkých pozitiv grogu je také fakt, že k jeho přípravě příliš mnoho surovin nepotřebujete. Při přípravě klasického grogu si vystačíme jen s rumem (ideálně kvalitním), horkou vodou, trochou cukru a citronem. Z těchto 4 surovin vykouzlíte během chvilky skvělý nápoj, který v chladných zimních dnech perfektně zahřeje. Jen to sami vyzkoušejte!
Před konzumací grogu však (kvůli obsahu alkoholu) zvažte, zda nebudete potřebovat sednout za volant. Nezapomínejte, že alkohol v krvi přeci jen nějakou dobu vydrží. Neriskujte bezpečí své ani jiných lidí!
-
Jaké existují druhy grogu
Pravdou také je, že není grog jako grog. Ten klasický se skládá především z rumu a vody. Existuje však řada dalších druhů tohoto horkého alkoholického nápoje. Pojďme si nyní představit ty nejznámější.
Klasický grog
Jak už bylo zmíněno, pravý grog se skládá z rumu, horké vody, citronu a trochy cukru. První zmínka o něm pochází již z 18. století.
Grog z griotky
V tomto případě se jedná o variantu, kterou ocení především jemnější pohlaví. Jak název napovídá, jednu z hlavních surovin zde tvoří griotka. Nápoj má oproti klasické variantě sladší chuť, zároveň také nižší obsah alkoholu.
Příprava grogu z griotky je totožná s přípravou klasického grogu (viz níže). Nepoužijeme však velký panák rumu, ale pouze malý panák společně s větším panákem griotky.
Grog z ginu
Trochu netradiční variantou je grog z ginu. Pro jeho přípravu budeme potřebovat kromě ginu a horké vody také 2 hřebíčky, trochu šťávy z citrónu, cukr a kousek skořice.
Drobně se také liší způsob přípravy. Všechny suroviny vložíme do hrnce, který pomalu přivedeme k varu. Směs chvíli povaříme. Na závěr grog přecedíme a můžeme jej podávat!
Grog s čajem
Představit si musíme také grog s čajem. Rozdíl mezi klasickým grogem a tímto druhem je především v tom, že zde pro zalévání rumu nepoužijeme vodu, ale čaj.
A jak takový grog připravit? Nejdříve si uvaříme čaj (ideálně pak černý), který osladíme 2 kostkami cukru. Do jiné nádoby poté vložíme plátek citrónu, přidáme panák rumu a vše následně čajem zalijeme.
-
Jak se správně dělá grog
Nyní se podívejme na to, jak správně pravý grog připravit.
Dostatek pozornosti věnujte výběru rumu – kvalitní rum je pro vynikající chuť grogu naprosto stěžejní.
Příprava tohoto nápoje začíná nalitím 0,04 cl rumu do nádoby. Následně přidáme 2 kostky cukru (doporučujeme použít ten třtinový) a vše zalijeme horkou vodou. Směs zamícháme. Grog podáváme ve sklenicích ozdobených plátkem citrónu.
Vzhledem k tomu, že budete při přípravě pracovat s horkou vodou, je třeba dobře zvolit nádobu, do které ji budete lít.
Pokud se chcete vyhnout alkoholu, můžete se v chladných dnech zahřát jinými nápoji. Skvěle poslouží například zázvorový čaj. Nebo také dobrá káva! Podívejte se, jak připravit 24 různých kávových nápojů!
Zatím žádné komentáře