Jak udělat karamel
-
Jak udělat karamel?
Vyberte si hrnec se silným dnem a nasypte do něj krupicový cukr v takovém množství, kolik budete karamelu potřebovat (např. 1 šálek). Při velkém množství cukru je třeba zvýšené opatrnosti, aby se karamel ve spodní vrstvě nepřipálil. Hrnec dejte na plotnu a zapněte sporák. Cukr se začne rozpouštět, nejprve se začne rozpouštět na okraji, poté začne měnit barvu. Jakmile začne hnědnout, míchejte ho dřevěnou vařečkou, díky tomu se vám nepřipálí. Cukr začne vytvářet hrudky, nerozpouští se rovnoměrně, stáhněte v tuto chvíli plamen a cukr dále míchejte, aby se hrudky rozpustily. Pokud se nerozpustí všechny, nevadí, můžete ho pak přecedit.
Karamel sledujte, musí mít správnou jantarovou barvu. Jakmile této barvy dosáhne, je hotov. Že ho můžete sundat z plotny, poznáte také tak, že se z něj začne kouřit. Jakmile se tak stane, dál ho už nevařte. Řiďte se také čichem, karamel musí vonět, jakmile cítíte spáleninu, nebude už použitelný.
Pokud vám i po uvaření a odstavení z plotny zůstaly hrudky, přeceďte jej. Poté karamel buď nalijte hned do formiček (např. při přípravě bonbonů). Pokud karamel potřebujete k jinému pokrmu, dejte hrnec do ledové vody, aby se karamel zchladil, jinak by se v rozpáleném hrnci i nadále po sundání z plotny vařil a spálil by se. Pokud do karamelu chcete přilít smetanu (např. na smetanové karamelky), přilijte ji hned po odstavení z plotny, tím se karamel zchladí a vy získáte karamelový krém, který poté můžete nalívat ihned do formiček nebo používat k jiným účelům.
-
Jak udělat karamelky?
Připravte si 1 šálek cukru krupice, 6 lžic másla a 1/2 hrnku teplé smetany. Karamel připravte výše popsaným způsobem. Do hotového karamelu přimíchejte máslo, chvíli pomíchejte na plotně a přilijte ohřátou smetanu. Dále míchejte, dokud se hmota nespojí a nevznikne hladký krém. Ten nakonec nalijte ihned do formiček (např. od bonboniéry).
Pokud formičky nemáte, nalijte krém do jakékoliv nižší široké nádoby, aby vznikla jednolitá hmota, kterou nakrájíte nožem na kostky, jakmile trochu ztuhne. Až karamelky ztuhnou úplně, jsou připravené k pojídání.
-
Jak udělat karamelovou polevu?
Karamelová poleva má stejný postup přípravy jako výše popsané karamelky. Můžete ji vyrobit z karamelu a smetany nebo do ní přidat i máslo. Podstatou je vytvořit karamel a jakmile je hotový, přimíchat smetanu (a případně i máslo). Směs mícháte, dokud nedostane tu správnou konzistenci, kterou potřebujete. Pokud je příliš řídká, nechte ji trochu povařit a odpařit, pokud příliš hustá, přidejte smetanu. Poté polevu přelijte do nádoby, aby se v hrnci nespálila a hned ji můžete použít. Karamelová poleva se hodí na dezerty všeho druhu – dorty, řezy, větrníky atd.
-
Jak udělat karamelovou šlehačku?
Cukr rozpustíme v hrnci (viz předchozí postupy) a zalijeme ho 150 g teplé smetany ke šlehání, na mírném ohni za stálého míchání povaříme, až vznikne karamelový krém, ten odstavíme a necháme ho vychladit do druhého dne. Studený karamelový krém smícháme s 200 g další smetany a vyšleháme do pevna na šlehačku. Tu můžete použít jednak do větrníků, ale i do dortů či k přípravě jiných dezertů.
-
Jak udělat karamelizovanou cibuli?
Co budete potřebovat? 50 g másla, 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, nakrájenou na kolečka, 1 lžičku cukru. Máslo a olej rozehřejte v širší pánvi, potom přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 10 minut, až cibule zezlátne. Vmíchejte lžičku cukru a opékejte dalších pár minut. Cibuli vyjměte a nechte vychladnout. Použít ji můžete do hamburgeru nebo sendviče či bagety, cibulka dodá jídlu originální nasládlou chuť.
Zatím žádné komentáře