Jak upéct hovězí žebra
-
Jak upéct hovězí žebra na medu
Žebra si nejprve předvařte v hovězím vývaru. Vařte je 3-4 hodiny na mírném ohni. Po uvaření nechte žebra zchladnout a mezitím si připravte marinádu.
Medovo-česneková marináda bude s žebry krásně fungovat. Na marinádu si připravte 20 stroužků česneku, 2-3 lžíce medu, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl slunečnicového oleje, 2 lžíce mleté papriky, trochu zázvoru a malou feferonku. Pokud nechcete marinádu příliš česnekovou, uberte česneku a přidejte více medu. Všechny ingredience rozmixujeme a do vzniklé marinády vložíme hovězí žebra. Žebra marinujeme 1 až 4 dny.
Maso poté pomalu pečeme v troubě na 80 °C 7-8 hodin (třeba přes noc). Můžeme je také místo pečení opatrně rovnou grilovat na pánvi. Žebra podáváme s chlebem, zelným salátem nebo třeba opečenými bramborami. S domácím chlebem vám pomůže náš návod Jak upéct chleba. Brambory můžete vyzkoušet třeba americké, pokud si nevíte, rady, držte se návodu Jak uvařit americké brambory.
-
Jak upéct hovězí žebra na pivu
K tomuto receptu budete potřebovat hovězí žebra (na 4 porce cca 1,2 kg), 150 g mrkve, 150 g petržele, 100 g celeru, 150 g cibule, 0,5 l polotmavého piva, vodu, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl a jednu bramboru.
Zeleninu si nakrájíme, maso osolíme. Na sádle osmahneme mrkev, petržel, celer. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Jakmile zelenina změkne, přidáme i cibuli. Po chvilce přidáme pivo a vodu. Takto připravenou směs přendáme do pekáče, do kterého následně vložíme i žebra tak, aby byla ponořená ze 3/4. Pekáč přiklopíme.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a pekáč do ní vložíme. Pečeme přibližně 2,5 hodiny, než maso změkne. Chvíli před koncem pečení pekáč odklopíme. Výpek můžeme dle potřeby zahustit, přelijeme s ním žebra a podáváme s chlebem nebo s vařenými bramborami ve slupce.
-
Jak upéct hovězí žebra s BBQ omáčkou
K přípravě masa si nachystejte krátká hovězí žebra, sůl, pepř, olivový olej a rozmarýn. Na omáčku budete potřebovat kvalitní kečup (180 ml), tmavé pivo (150 ml), 4 lžíce worcestrové omáčky, 4 lžíce červeného vinného octa, 1 lžičku hořčice a 4 lžičky medu.
Žebra očistěte (odblaňte), osolte a opepřete a potřete olivovým olejem, následně rukou tyto ingredience do masa vpracujte. Žebra vložte do pekáče a zabalte do alobalu. Troubu si předehřejte na teplotu 100 °C. Jakmile je dostatečně vyhřátá, vložte pekáč s žebry dovnitř a pečte 7 až 8 hodin. Po upečení žebra vytáhněte, odložte na talíř a nechte odpočívat. Mezitím si zpracujete výpek z masa.
Do výpeku z žeber přidejte kečup, pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici. V hrnci spolu tyto ingredience vařte, dokud nezískáte hustou omáčku, která má konzistenci sirupu. Touto omáčkou potřete žebra a přidejte k nim větvičku rozmarýnu.
Následně takto připravený pekáč znovu vložte do trouby, nyní už ale bez alobalu, nechte jej odkrytý. Při stejné teplotě (100 °C) pečte dalších 40 minut. Vyndejte z trouby a žebírka naporcujte tak, že je rozřežete mezi kostmi. Tím jsou žebírka připravena k podávání. Skvěle budou chutnat s čerstvým chlebem a salátem coleslaw.
-
Jak upéct žebra na víně
Připravíme si 3 kg hovězích žeber, cca 1 litr zeleninového vývaru, 1 celer, 1 větší mrkev, 1 velkou cibuli, olej, šalvěj, bobkový list, celý pepř, 2 dcl červeného vína a trochu koňaku.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostky. Žebra osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a žebra do něj vložíme. Zprudka je opečeme. Jakmile se žebra zatáhnou, přendáme je do pekáče a necháme odpočinout. Do ještě rozehřátého kastrolu od masa mezitím vložíme celer a mrkev, jakmile změknou, přidáme cibuli. Vše společně orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem a červeným vínem, zakápneme koňakem a přidáme čerstvou šalvěj. Přidáme také bobkový list a kuličky pepře a vše provaříme.
Takto připravenou směsí zalijeme žebra připravená v pekáčku do 2/3. Rozehřejeme si troubu na 60 °C, vložíme do ní pekáč a pečeme 9 hodin. Pokud tolik času nemáte, nastavte troubu na 150 °C a pečte 3 hodiny. Po dopečení žebra vyndáme (maso musí být měkké), omáčku přelijeme do hrnce a tyčovým mixérem ji rozmixujeme. Omáčku ještě dochutíme, osolíme, opepříme a případně můžeme přidat i koňak či víno. Žebra podáváme s omáčkou a čerstvým chlebem.
-
Jak upéct hovězí žebra na grilu
Hovězí žebra mají tuhé maso, které v troubě po několikahodinovém pečení krásně změkne, na grilu však nemáte tolik času, proto je potřeba je před grilováním marinovat. Marinádu můžete použít stejnou, jakou jsme vám popsali v boxíku č. 1, můžete ale vyzkoušet i jakoukoliv jinou. Využít můžete i náš návod Jak naložit žebra.
Smíchejte např. několik lžic rostlinné oleje, sůl, drcený česnek, pepř, chilli a pivo. V této směsi žebra ideálně celý den marinujte tak, aby byla celá ponořená. Čím déle marinujete, tím lépe. Na grilu si vytvořte nízký až střední plamen a žebra grilujte cca 1 hodinu (délka grilování závisí na velikosti a stáří masa).
Že jsou žebra hotová, poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou, musí být zkrátka měkká. V průběhu grilování žebra otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s chlebem a oblíbeným dipem.
Pokud nejste v grilování ještě příliš zběhlí, doporučujeme prostudovat náš návod Jak grilovat.
Zatím žádné komentáře