Jak upéct hranolky
-
Recept na hranolky v troubě
Oloupejte asi 1 kg větších brambor. Oloupané brambory nakrájejte na hranolky. Podle sebe zvolte tlustší, nebo tenčí. Nakrájené hranolky dobře propláchněte vodou a vysušte papírovou útěrkou.
S hranolkami smíchejte 2-3 lžíce oleje. Brambory rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Plech strčte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Hranolky pečte podle trouby 30-40 minut.
Upečené hranolky dochuťte solí.
-
Jak upéct hranolky z cukety, nebo z celeru
Pokud už vás nebaví obyčejné bramborové hranolky, zkuste recepty na hranolky cuketové, nebo celerové. Jak vypěstovat celer?
Na cuketové hranolky v troubě si připravte: 3 větší cukety, nastrouhaný parmezán, strouhanku, vejce.
Cuketu nakrájejte na hranolky a osušte kuchyňskou utěrkou. Zapněte troubu a nechce ji vyhřát na 220 stupňů.
Hranolky namáčejte do rozšlehaného vejce a následně obalte v druhé misce, ve které smíchejte strouhanku a parmezán.
Hranolky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pak plech dejte do trouby. Hranolky pečte asi 25 minut. Během pečení je jedenkrát obraťte. Měly by být pěkně křupavé ze všech stran.
Na přípravu celerových hranolek potřebujete: Celer, olej, oblíbené koření, sůl
Celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Nakrájený celer dejte do mísy a přidejte 2 lžíce oleje, sůl a oblíbené koření. Výborná je červená paprika, nebo kari.
Dobře promíchané a obalené hranolky pokládejte na plech a pečte asi 25 minut na 200 stupňů. Délka pečení závisí na troubě. V horkovzdušné troubě je pečení rychlejší.
Oboje zeleninové hranolky můžete podávat samotné, nebo k masu.
-
Kolik mají hranolky kalorií
Hodnota příjmu potravy dospělého člověka dle referenčních tabulek je asi 8 400 kJ.
Hranolky, které si dáte ve fastfoodu opravdu zdravé nejsou. Dělají se v přepáleném oleji, a proto obsahují velké množství tuku.
Ve 100g hranolek u McDonalds je 1210 kJ.
Hranolky pečené v troubě mají asi o polovinu méně kalorií, než smažené v oleji.
Cuketové a celerové hranolky mohu mít leckdy stejně, nebo více kalorií, než ty obyčejné. Obsahují ale mnohem více zdraví prospěšných látek a jsou výživnější.
Zatím žádné komentáře