Jak upéct koleno
-
Jak dlouho péct koleno
Hlavními požadavky na skvěle upečené koleno je měkké, od kosti odpadající, maso a k tomu křupavá, vypečená kůrčička. Postupy, jak tohoto docílit, jsou dva.
Můžeme si maso zprvu předvařit, a to tak, že jej ponoříme do vroucí osolené vody, zhruba na 1,5 hodiny, dokud není maso zcela měkké. Necháme vychladnout a lehce jej v několika místech nakrojíme. Až poté přidáme různá dochucovadla, koření, případně jej potřeme marinádou a dále pečeme v troubě na 200 °C, přikryté alobalem zhruba další 1,5 hodiny. Odkryjeme a dopečeme do křupava.
Pokud koleno nepředvařujeme, pouze jej vložíme do pekáče, společně s dalšími ingrediencemi, potřeme marinádou a podlijeme vývarem.
Pečeme zhruba 3 hodiny při teplotě 120 °C, a to přikryté alobalem. Jakmile je maso měkké, odkryjeme jej a dopečeme kůrčičku do zlatova. -
Jak upéct uzené koleno na černém pivu, medu a hořčici
Pečené uzené koleno na černém pivu, je jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy pro každého vděčného strávníka. Pro jeho přípravu budeme potřebovat 1 uzené zadní vepřové koleno, 3 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu, 1 snítku rozmarýnu, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a sůl.
Dále si připravíme marinádu na potření kolena. Potřebujeme lžíci hrubozrnné hořčice, lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 1 lžíci hnědého cukru, 1 tmavé pivo, pepř a sůl.
Koleno vložíme do vyššího hrnce, zcela jej zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Po chvíli oheň stáhneme, odstraníme pěnu, která se zde utvořila a přidáme ostatní výše uvedené ingredience.
Tato vaříme doměkka zhruba 2 hodiny.Uvařené koleno vyndáme z hrnce, lehce pokrájíme a potřeme předem vytvořenou marinádou. Následně jej vložíme do předem předehřáté trouby na 180 °C a podlijeme 200 ml vývaru z kolena. Takto dopékáme zhruba další hodinu, přičemž stále potíráme marinádou.
-
Jak upéct vepřové koleno na medu
Rozhodně nikdy nikoho neurazíte, když mu nachystáte pečené vepřové koleno na medu.
Připravte si 1 vepřové koleno, 20 dkg sádla, 6 lžic medu, 5 uliček černého pepře, 5 kuliček nového koření a sůl a ocet.
Den předem svaříme vodu s octem a přidáme ostatní ingredience ( kromě medu ), společně s očištěným a lehce pokrájeným kolenem. Necháme minimálně 24 hodin odležet.Další den vložíme koleno na pekáč, podlijeme nálevem a pod alobalem pečeme v předem předehřáté troubě zhruba 3 hodiny na 120°C.
Půl hodiny před koncem koleno odkryjeme a zvýšíme teplotu na 200 °C. Do nálevu přidáme med a často koleno poléváme kvůli vypečení a zezlátnutí kůrčičky.
Podáváme nejlépe s chlebem, hořčicí a křenem. -
Jak upéct vařené koleno?
K přípravě vařeného, pečeného kolena budeme potřebovat 1 vepřové koleno, l vody, 2 velké cibule, 6 stroužků česneku, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a sůl.
Opláchnuté koleno řádně osolíme a vložíme do vroucí vody, společně s ostatními ingrediencemi a vaříme zhruba 1,5 hodiny. Koleno by mělo být zcela ponořené.
Následně jej lehce pokrájíme a potřeme marinádou, na kterou použijeme, sojovou omáčku, worchesterovou omáčku, plnotučnou hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Dále koleno podlijeme jeho vlastním vývarem, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C na další 1,5 hodiny.
Nakonec, kvůli vypečení kůrčičky, koleno odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Podáváme klasicky s chlebem, hořčicí a křenem.
Zatím žádné komentáře