Jak upéct lilek
-
Jak upéct lilek
Lilek je možné připravovat několika způsoby. Můžeme jej péct, dusit, smažit, vařit, či například grilovat. Receptů z lilku existuje také celá řada. Rádi experimentujete a zkoušíte nové věci? Inspirujte se v našich článcích Jak uvařit lilek či Jak jíst lilek a zkuste tuto potravinu upravit různými způsoby!
-
Jak upéct lilek v troubě
Lilek lze upéct velmi snadno. Při přípravě v troubě si navíc můžete zvolit, zda lilek budete péct v celku, či jej nakrájíte na kolečka.
Zvolíme-li přípravu v celku, začneme tím, že si předehřejeme troubu na 220°. Než bude trouba dostatečně horká, lilek dobře omyjeme a osušíme. Dále ho několikrát propíchneme vidličkou či tenkým nožek. To pomůže k lepšímu propečení.
Následně vložíme lilek do pekáčku, který dáme do trouby. Doba pečení bude zhruba 30-50 minut, dle velikosti lilku. A jak poznáte, že máte hotovo? Lilek musí být měkký, slupka pak téměř černá.
Před konzumací lilku jej nezapomeňte oloupat.
Tímto postupem zůstanou v lilku všechny hořčiny, které jinak můžete předem vyplavit solí. Někomu více hořká chuť lilku nevadí. Komu ano, peče lilek nakrájený na plátky. Ty se nejdříve posolí a nechají “vypotit”, alespoň 10 minut. Pak se plátky opláchnou a lilek bude připraven k pečení, zbavený hořčin.
-
Jak připravit zapečený lilek
Trouba však skvěle poslouží i pro přípravu zapečeného lilku. Způsobů, jak zapečený lilek připravit, je velké množství – můžete jej připravit například s rajčaty, mletým masem, sýrem, nebo kuskusem.
My si nyní představíme jeden z nejjednodušších receptů. Budete potřebovat jen lilek, rajčata, sýr, trochu soli a bylinky.
Lilek nakrájíme na kolečka a vložíme na plech s pečicím papírem, dále lehce posolíme. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°. Na každý plátek lilku vložíme kolečko rajčete. To posypeme bylinkami a na závěr sýrem.
Kolečka pečeme zhruba 30 minut. Hotovo máme ve chvíli, kdy sýr zhnědne.
-
Jak připravit plněný lilek
Jeden z receptů, jak připravit zapečený lilek, najdete například v našem článku Jak připravit lilek. Zjistíte v něm, že kvůli přípravě plněného lilku nebudete muset trávit hodiny v kuchyni. Zároveň nemusíte být kuchaři profesionály, abyste postup přípravy zvládli.
A jaký lilek je pro pokrmy nejlepší? Přeci ten domácí, z vlastní zahrádky! Vypěstujte si jej i vy!
Zatím žádné komentáře