Jak upéct lívance

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct lívance

    Jak udělat těsto na lívance

    Klasické lívance, jak je známe od našich babiček, si můžete připravit kdykoli doma s tímto receptem.

    Připravte si dvě větší mísy.

    Do první mísy dejte: 150g hladké mouky, špetku soli, dvě lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce cukru

    V druhé míse připravte: 200 ml mléka, 1 vejce, 3 lžíce oleje

    Do směsi mléka, vejce a oleje pomalu přisypávejte mix z první mísy a mixérem tvořte hladké těsto. Těsto nechte několik minut odležet.

    Těsto dávejte na pánev. Pánev by měla mít nižší teplotu, lívance by se mohly připálit. Hned jakmile je to možné, lívance otočte a nechte zezlátnout.

    Lívance zkuste s domácí marmeládou od babičky.

  2. Jak upéct zdravé lívance

    Zdravé lívance jsou překvapivě jednou z nejjednodušších variant přípravy lívanců, zvládne je opravdu každý. Navíc chutnají famózně.

    Na snídani pro dvě osoby budete potřebovat pouze 2 větší banány a 3 vejce. To, jak moc budou lívance sladké, ovlivní zralost banánu. Čím zralejší banán, tím sladší lívanečky.

    Banány a vejce dejte do misky a vidličkou rozmačkáme. Použít můžete i mixér, pokud preferujete dokonale hladké těsto. Pro vylepšení lívanců můžete do „těsta“ přidat protein v prášku. Skvěle chutná karamel, nebo vanilka.

    Na sporáku nechte rozehřát pánev (nejlépe s nepřilnavým povrchem). Po rozehřátí stáhněte teplotu, lívance se rychle připékají.

    Lžící dávejte těsto na pánev. Nemusíte používat ani máslo, ani olej. Lívance pečte nasucho. Když se začínají péct okraje a uprostřed vznikají bublinky, je čas lívanec otočit.

    Lívance je nutné hlídat, pečou se velmi rychle. Nikdy neodcházejte z kuchyně.

    Lívance podávejte s tvarohem, javorovým sirupem a čerstvým ovocem.

  3. Jak upéct lívance bez lepku

    Pokud máte alergii na lepek, nebo trpíte celiakií, určitě oceníte recept na lívance bez lepku.

    Můžete si připravit banánové lívance (recept najdete v prvním boxíku), nebo zkusit z recept z bezlepkové mouky.

    Ingredience

    • hrnek mléka
    • hrnek bezlepkové mouky (např. Doves Farm)
    • půl hrnku rýžové mouky
    • 1 vejce
    • 2 lžíce oleje
    • 2 lžíce cukru
    • 1 lžíce kypřícího prášku

    Vše dobře promíchejte a smažte na rozehřáté pánvi. Lívance zkuste s marmeládou, nebo jen obalené ve skořicovém cukru.

  4. Jak upéct lívance bez mléka a vajec

    Veganské recepty (recepty bez přísad živočišného původu) jsou stále populárnější. Zkuste s námi upéct lívance bez mléka a vajec.

    Na veganské lívance budete potřebovat:
    hrnek hladké mouky, hrnek rostlinného mléka, špetku soli, 1 lžíci cukru, 1 lžíci kypřícího prášku, dvě lžíce rostlinného oleje

    Připravte si doma vlastní rostlinné mléko pomocí výrobníku rostlinného mléka.

    Vše společně rozmixujte dohladka mixérem. V těstíčku nenechávejte hrudky. Smažte na rozpálené pánvi. Olej je již v těstíčku, proto není potřeba přidávat další olej do pánve.

    Lívance si vychutnejte společně s čerstvým ovocem, nebo domácí veganskou nutelou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás