Jak upéct mazanec

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct mazanec | Jiří Zralý / Flickr.com

    Proč a kdy se peče mazanec

    Mazanec neboli velikonoční bochník je již po dlouhá staletí neodmyslitelně spjat s křesťanskými svátky jara. Vyrábí se ze sladkého kynutého těsta, které se svou chutí blíží klasické vánočce. Spolu s ní se řadí mezi nejstarší obřadní pečivo naší kultury, což znamená, že je součástí svátečního stolování a souvisejících obřadů.

    S jeho pečením hospodyňky začínají tradičně na Bílou sobotu, která je v liturgickém kalendáři součástí velikonočního tridua neboli připomínky ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Po Velkém pátku se během Bílé soboty připomíná Ježíšův odpočinek v hrobě, končí období půstu a věřící se připravují na oslavy Spasitelova zmrtvýchvstání.

    Mazanec svým složením zhmotňuje všechny tyto prvky. Nejstarší recepty známe již z 15. století, najdeme mezi nimi ovšem i mazance určené k pečení mimo velikonoční svátky jako jednoduché pečivo. Konkrétní podoba mazance se odvíjela vždy od toho, komu byl bochník určen, i od bohatství dané rodiny.

    Pro čeledíny a děvečky se v hospodářstvích pekly jednoduché, kynuté mazance, ve kterých chyběly ořechy či koření. To se přidávalo do bochníků pečených pro návštěvy. Zatímco v chudších rodinách se pro všechny členy upekl také pouze jeden velký mazanec, v rodinách majetnějších si každý příslušník mohl pochutnat na svém vlastním, menším bochníku.

    Těsto typicky nažloutlé barvy dnes dochucují zejména rozinky či kandované ovoce a mandle, kterými se posypává vrchol mazance. Na stejném místě by se také měl na mazanci udělat nožem kříž, který se následným pečením rozevře. Pokud však řešíte, jak upéct mazanec, aby nepraskl, nařezávání se raději vyhněte. Právě v místě řezu se vám totiž mazanec může otevřít více, než byste chtěli.

    “Křížová“ úprava mazance byla běžná a všeobecně používaná našimi předky, v porovnání s dnešní dobou se však lišily jednotlivé kulinářské přísady dobových mazanců. Vedle mouky, kvasnic a vajec při přípravě nechybělo také nejrůznější koření, například hřebíček.

    Sladkou chuť mazanec získával přidáním medem slazené smetany či mléka, případně také tvarohu, díky kterému měl výsledný mazanec hutnější podobu.

  2. Jak upéct máslový mazanec

    Nejlepší variantou mazance je jeho klasická máslová verze, ze které vznikne luxusně nadýchaný mazanec pro váš velikonoční stůl. Jeho síla spočívá v jednoduchosti, neboť recept na máslový mazanec není rozhodně nijak složitý a zvládne ho i kuchařský začátečník.

    Na přípravu máslového mazance budete potřebovat

    •  10 dkg másla
    • ½ kg polohrubé mouky
    •  2 vejce
    •  ¼ l mléka
    • 3 dkg droždí
    • 10 dkg krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 sáček rozinek
    • 1 balení loupaných mandlí

    Postup přípravy máslového mazance

    Ve větší míse utřete žloutky s cukrem (i vanilkovým), postupně zapracujte máslo a přisypejte mouku. Ve vlažném mléce s hrstkou mouky dále rozmíchejte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

    Jakmile je kvásek připraven, přilijte ho ke směsi a vypracujte těsto, ke kterému přidáte rozinky a část mandlí.

    Poté těsto jemně zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a na teplém, suchém místě ho nechte zhruba dvě až tři hodiny kynout. Ve výsledku by těsto mělo mít takřka dvojnásobný rozměr.

    Jakmile je hotovo, vyválejte z těsta bochník, který potřete rozšlehaným vejcem a posypete zbylými mandlemi (lehce pokrájenými). Poté mazanec položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150°C přibližně 20 minut.

    Na závěr mazanec ještě před vychladnutím potřete rozpuštěným máslem a je hotovo. Dobrou chuť!

  3. Jak upéct mazanec ze sušeného droždí

    Pokud vás úplně neláká výroba kvásku, můžete při přípravě těsta na mazanec použít sušené droždí. Urychlí to vaši práci a výsledný mazanec bude stále stejně chutný.

    Na přípravu mazance ze sušeného droždí budete potřebovat

    • ½ kg polohrubé mouky
    • 300 ml mléka
    • 100 g cukru
    • 100 g rozpuštěného a mírně vychladlého másla
    • 3 žloutky (jeden si nechte bokem na závěrečné potření mazance)
    • špetku soli
    • 1 dávku sušeného droždí
    • rozinky (ideálně namočené v rumu) + kandované ovoce
    • plátky mandlí

    Postup přípravy mazance ze sušeného droždí

    Vzhledem k tomu, že při přípravě mazance budete používat sušené droždí, odpadá vám čekání na kvásek. Ve větší míse proto rovnou smíchejte všechny ingredience včetně droždí.

    Začněte utřením žloutků s cukrem, přidejte máslo a mouku, vlažné mléko s droždím a vše propracujte v těsto. Nezapomeňte přidat také rozinky s kandovaným ovocem.

    Jakmile máte hotovo, těsto v míse překryjte čistou utěrkou a nechte na dostatečně teplém místě kynout. Kynutí by mělo trvat asi dvě až tři hodiny. Řiďte se tím, že správně vykynuté těsto má mít dvojnásobnou velikost oproti svému původnímu stavu.

    Vykynuté těsto dejte na vál, ještě trochu propracujte a upravte do tvaru bochánku (či dvou). Mezitím si také předehřejte troubu na 150°C. Mazanec položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete jeho povrch rozšlehaným žloutkem, posypejte mandlemi a dejte péct do trouby.

    Po zhruba půl hodině pečení bude hotovo a vy můžete váš sladký výtvor ochutnat.

  4. Jak upéct tvarohový mazanec

    V duchu starodávných receptů můžete zkusit upéct mazanec s tvarohem. Přípravu vám to nijak neztíží a báječně si pochutnáte.

    Na přípravu tvarohového mazance budete potřebovat

    • 250g měkkého, polotučného tvarohu
    • 150 g změklého másla
    • 200 g moučkového cukru
    • ½ kg hladké mouky
    • 3 vejce (z toho jedno na závěrečné potření mazance)
    • 5 lžic mléka
    • 1 a ½ balení kypřícího prášku
    • 1 balení vanilkového cukru
    • 2 lžíce rumu
    • 2 hrsti loupaných mandlí
    • 2 hrsti rozinek

    Postup přípravy tvarohového mazance

    Začněte předehřátím trouby na teplotu 200°C. Ve větší míse mezitím utřete tvaroh se změklým máslem, moučkovým i vanilkovým cukrem, 2 vejci a 2 lžícemi rumu. Následně přisypte mouku s kypřícím práškem, polovinu loupaných mandlí a rozinek a vše zalijte mlékem.

    Nyní ze směsi vypracujte hladké, tužší těsto, které vytvarujete do jednoho většího bochánku. Položte jej na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi a rozinkami.

    Následně mazanec vložte do trouby a pečte přibližně 10 minut na původních 200°C, poté troubu ztlumte na 160°C a mazanec pečte dozlatova. Průběžně můžete kontrolovat jeho stav špejlí, kterou do mazance píchnete. Zůstane-li po vytažení suchá, je mazanec hotov.

    Vychladlý mazanec posypte trochou moučkového cukru a můžete podávat.

  5. Jak upéct hrníčkový mazanec

    Nejrychlejší verzi mazance, u které si ušetříte neustálé odvažování surovin, představuje hrníčkový mazanec. Takže pokud spěcháte, hrníček do ruky a jdeme na to.

    Na přípravu hrníčkového mazance potřebujete

    • 3 hrnky polohrubé mouky
    • ¾ hrnku mléka
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 1 žloutek
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1 kostku droždí
    • 125 g změklého másla
    • 1 hrst loupaných mandlí
    • 1 hrst rozinek
    • špetku soli
    • 1 vejce na potření

    Postup přípravy hrníčkového mazance

    Začněte přípravou kvásku. V teplém mléce rozmíchejte trochu mouky s droždím a směs nechte na teplém místě odpočívat. Jakmile kvásek vzejde, přidejte k němu mouku, rozpuštěné zchladlé máslo se žloutkem, sůl a vanilkový cukr.

    Vše propracujte v těsto, které následně nechte v míse, překryjte ho čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout.

    Vykynuté těsto ještě jednou propracujte, přidejte k němu rozinky s trochou mandlí a vytvarujte bochánek, který položíte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete jej rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a dejte péct do trouby předehřáté na 150°C. Kontrolujte s pomocí špejle, za půl hodiny by mělo být hotovo. Dobrou chuť.

    Zajímají vás další velikonoční tradice? Řekneme vám, proč je beránek symbolem Velikonocjak doma velikonočního beránka upéct. 


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás