Jak upéct ovocný dort
-
Jaké jsou druhy ovocných dortů
Ovocné dorty lze rozdělit na nepečené dorty a pečené dort s piškotovým korpusem nebo například cheescaky s ovocem, které mají základ z nadrcených sušenek.
Ovocné dorty se neproslavily natolik, aby dostali speciální název jako například Sachrův dort, ale i některé známé dorty jako Schwarzwaldský dort nebo dort Pavlova obsahuje ovoce a bez ovoce by to nebyl ten typický dort.
-
Jaká je příprava před pečením ovocného dortu
Před samotným tvořením dortu je vhodné připravit si všechny ingredience a potřebné nástroje a další doplňky. U ovocných dortů je nezbytně nutné připravit si vhodné ovoce, které by mělo být čerstvé, dobře omyté a usušené, aby z něj nekapala voda. V současné době lze ovoce jakéhokoliv druhu sehnat v hypermarketech celoročně.
Na pečený i nepečený dort je základem kulatá dortová forma (samozřejmě může být i dort čtvercový, oválný apod.), kterou je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten nejprve dáme na dno a po zacvaknutí okraje zvenku obstřihneme potřebovaný tvar. Dále dáme dva pruhy na okraje.
Samozřejmě existují i dorty, které lze vytvořit bez formy, ty jsou v poslední době velmi populární.
-
Základní recept na ovocný dort
Většina pečených dortů se skládá z piškotového korpusu, krému a ozdob. Základní korpus na dort můžete využít například tento velmi oblíbený, který je nadýchaný a vláčný.
Vanilkový nebo kakaový korpus na dort
Ingredience
- 6 ks vajec pokojové teploty (oddělené bílky a žloutky)
- 240 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu – v případě kakaové varianty několik lžic kakaa
- ½ lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
Postup
- Nejprve ušleháme bílky se špetkou soli a postupně do polotuhého sněhu přišleháváme cukr, dokud nebude tuhý sníh tvořit pevné špičky.
- V jiné míse ušleháme žloutky s olejem a přidáme opatrně stěrkou do sněhu.
- Na závěr jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva a extraktem.
- Nalijeme do formy a dáme péct na 45 minut.
- Hotový korpus rozřízneme strunou nebo nožem obvykle na tři díly a promažeme krémem a proložíme ovocem podle vlastního uvážení.
- Ovoce do krému můžeme nechat celé v případě drobného ovoce nebo rozkrájené či rozdrcené na kousky.
Oblíbený mascarpone krém
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany na šlehání (min 30%)
- 2-4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- podle uvážení tvaroh
Postup
- Mascarpone jemně promícháme s cukrem a extraktem vanilky a poté přidáme smetanu, kterou jsme v jiné míse vyšlehali dotuha.
- Na závěr můžeme přimíchat tvaroh, případně kakao podle chuti.
-
Jak na zdobení ovocného dortu
Ke zdobení dortů můžeme použít čerstvé ovoce, cukrářské posypy, polevy, jednotlivé drobné zdobení, které lze koupit ve specializovaných obchodech.
V případě ovocných dortů většinou nepoužíváme potahování dortu marcipánovou hmotou, ale poměrně často používáme polití želatinou či gelem, který po vychladnutí ztuhne.
-
Nepečený ovocný dort
Nejjednodušší forma nepečeného dortu, kterou zvládne udělat i malé dítě, je podoba nepečeného dortu s piškoty.
Nejprve si připravíme krém nejčastěji ze zakysané smetany, případně do ní vmícháme cukr nebo tvaroh. Poté do formy naskládáme dětské piškoty a na ně dáme krém s ovocem ( borůvky, maliny, jahody – můžeme jednodruhově nebo nakombinovat), dále opět vrstvu piškotů a opět ovoce s krémem. Nakonec dáme vrstvu krému a nahoře ovocem dozdobíme.
Dort dáme na několik hodin, ideálně do druhého dne do lednice chladit a poté ozdobený vyšlehanou smetanou podáváme.
Zatím žádné komentáře