Jak upéct pstruha
-
Jak upéct pstruha na česneku
Zakoupeného pstruha očistíme a osušíme. Je možné zakoupit i filety ze pstruha. Rybu vložíme na pekáč, který jsme si předem vymazali olivovým olejem nebo máslem. Dochutíme solí, kmínem a čerstvým česnekem nakrájeným na plátky. Můžeme přidat i cibulku. Pstruh patří k méně tučným rybám, proto je lepší poklást na něj plátky másla nebo podlít rybu bílým vínem.
Pekáč se pstruhem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 180 stupních. Pokud jsou filety tenké, bude stačit jen 15 minut.
Filety můžeme před dopečením posypat nastrouhaným sýrem. Pečený pstruh chutná výborně s vařeným nebo pečeným bramborem.
Pokud Vás zajímá příprava dalších druhů ryb, přečtěte si návod Jak upéct rybu?
-
Jak upéct pstruha v alobalu
Pstruh pečený v alobalu je velmi chutný a jednoduchý na přípravu. V alobalu je možné upéct většinu druhů ryb mořských i sladkovodních. Tato úprava zajistí, že maso nebude vysušené a bude krásně dochucené přidanými surovinami.
Jednodušší na přípravu bude, pokud zakoupíme již nachystané filety. Když koupíme celou rybu, musíme ji nejdříve vykuchat a odstranit hlavu a ocas. Nachystaného pstruha opláchneme a položíme na připravený alobal.
Poté rybu posolíme uvnitř i vně a proložíme bylinkami, kmínem nebo česnekem. Nakonec poklademe na maso plátky másla a důkladně obalíme alobalem. K rybě je možné ještě přidat anglickou slaninu, nakrájenou cibuli a další zeleninu.
Pstruha v alobalu dáme na plech a vložíme do trouby na 20 minut při 180 stupních. Pokud je ryba větší, raději ji pečeme o pět minut déle. Ryba v alobalu se dá péct i na grilu.
-
Jak upéct pstruha se zeleninou
Rybí maso se dá velmi dobře kombinovat se zeleninou. Zelenina může zcela nahradit přílohu. Nejčastěji se používá:
Pórek, cibule, mrkev, kukuřice, hrášek i celer. Nakrájenou zeleninu přidáme do zapékací mísy nebo do alobalu k připravené rybě.Vše důkladně zabalíme alobalem nebo přiklopíme víkem zapékací mísy a vložíme do trouby.
-
Jak upéct pstruha v troubě s bramborem
K rybě se nejčastěji podávají brambory. Nejjednodušší úpravou jsou brambory klasicky uvařené. Další možností, která je k rybě velice vhodná, jsou brambory pečené. Výhodou je, že brambory můžeme upéct v troubě spolu se pstruhem.
Očištěné brambory nakrájíme asi na centimetrové kolečka a naskládáme na vymaštěný plech. Brambory posolíme a polijeme olejem. Výborný je olej olivový, který propůjčí bramborům svou specifickou vůni. Brambory můžeme na plechu dochutit bylinkami a vložíme do trouby. Pečeme asi 20 minut, během této doby si na druhý plech nachystáme pstruha.
Postup je stejný jako u brambor. Pstruha očistíme, posolíme a dochutíme bylinkami. Na závěr celou rybu pokapeme olejem. Nezapomeňte pstruha ochutit i vevnitř, místo oleje můžete rybu poklást plátky másla. Plech s rybou vložíme na druhý rošt do trouby a pečeme spolu s bramborami asi 20 minut.
-
Jak okořenit pstruha
U pstruha není potřeba to s kořením nijak přehánět. Koření a bylinky by měly pouze doplnit jemnou chuť masa. Pstruh se dá krásně dochutit tímto kořením:
- Kmín
- Rozmarýn
- Česnek
- Citrónová kůra
- Pepř
- Koriandr
- Zázvor
Věděli jste, že mořské ryby jsou důležitým zdrojem jódu? Přečtěte si Proč je pro lidský organismus důležitý jód?
Zatím žádné komentáře