Jak upéct pusinky
-
Jak upéct pusinky
Příprava pusinek je velmi snadná a nezabere nám více než pár desítek minut. Základní suroviny pro jejich přípravu jsou pouze sníh z bílků, cukr a špetka soli. Doporučuje se poměr 2:1, tedy dva díky cukru na jeden díl bílků.
Křehké sněhové pusinky
- 60 g bílků (cca 2 bílky)
- 120g moučkového cukru
- špetka soli
Troubu si předehřejeme na 100°C. Bílky se solí dáme do mísy a začneme šlehat metličkou. Můžeme využít i kuchyňský robot, který má funkci šlehání. Za postupného šlehání až do bílé pěny postupně přidáváme cukr.
Aktivně šleháme až nám vznikne sníh lesklé a tuhé konzistence. Cukr musíme velmi dobře zašlehat, aby se nám co nejvíce rozpustil. Šleháme klidně i několik minut.
Toto množství nám vystačí na várku na jeden plech. Hotovým sněhem naplníme zdobičku, tedy sáček se zdobící trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme vedle sebe pusinky špičatých nebo kulatých tvarů.
Plech s pusinkami vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 60 až 90 minut podle velikosti pusinek. Během pečení je dobré trouby několikrát otevřít. Přebytečná pára odejde a pusinky poté nebudou na povrchu praskat. Troubu nakonec vypneme a pusinky necháme vychladnout uvnitř. Skladujeme v dobře uzavřené dóze, aby nezvlhly.
-
Jak upéct barevné sněhové pusinky
Pusinky si můžeme upéct i veselejší. Stačí do téměř hotového sněhu zamíchat trochu potravinářského barviva. Nejdříve stačí přidat malé množství barviva, abychom neměli pusinky příliš tmavé. Barvivo můžeme postupně přidávat. Barevné pusinky můžeme využít například jako zdobení na dort nebo na výrobu makronek.
-
Jak upéct křehké pusinky
Pusinky jsou velmi oblíbené a levné cukroví. Důležité je péct pusinky velmi pomalu. Vlastně se dá říct, že pusinky v troubě spíše sušíme. Pusinka je správně upečená, až když při přelomení křupne a uvnitř je suchá.
S malými sněhovými pusinkami můžeme zdobit dorty, muffinky nebo posypat horký nápoj, třeba čokoládu. Pusinky zůstanou křehké, pokud je necháme pořádně vychladnout a uschováme je v dobře uzavřené dóze a použijeme je až těsně před konzumací.
-
Jak upéct sněhové pusinky s ořechy
Sněhové pusinky si můžeme vylepšit i ořechy. Další možností, jak vyšlehat perfektní sníh z bílků je šlehání nad párou. Do většího hrnce si nalijeme menší množství vody a dáme vařit. Jakmile se voda vaří, umístíme nad hrnec mísu s bílky a špetkou soli a šleháme.
Postupně do bílků zašleháme cukr a nakonec i jemně nasekané ořechy. Šleháme do tuhé a lesklé konzistence. Poté na plech tvoříme pusinky zdobičkou nebo hrudky. Pečeme sušením v troubě.
Stejným způsobem si můžeme upéct i sněhové pusinky s kokosem nebo citronovou kúrou. Pokud máme více času, můžeme si vylepšit pusinky krémem nebo čerstvým ovocem.
Sněhové pusinky s čokoládovým krémem
Suroviny na cca 20 malých pusinek
- 3 bílky
- 150 g cukr moučka
- špetka soli
- malé množství barviva
Suroviny na přípravu čokoládového krému
- 100ml smetany ke šlehání
- 200 g vysokoprocentní čokolády
- 30 g másla
Vyšleháme si bílkovou hmotu jako v bodě č. 1 a na závěr ji jemně obarvíme barvivem. Pusinky sušíme ve vyhřáté troubě na cca 150°C přibližně 15 minut a poté troubu vypneme. Pusinky necháme dosušit a vychladnout.
Z čokolády, másla a smetany ke šlehání si připravíme kvalitní krém. Čokoládu nalámeme na menší kousky. Smetanu s máslem přivedeme k varu. Nalámanou čokoládu vložíme do mísy a přelijeme ji horkou směsí. Necháme několik minut odstát a poté rozmícháme.
Čokoládu necháme mírně vychladnout a poté s ní lepíme vždy dvě pusinky k sobě. Na závěr můžeme pusinky ozdobit moučkovým cukrem.
Zatím žádné komentáře