Jak upéct řízek
-
Co je to řízek?
Řízek je plátek masa, který je naklepán a obalen v trojobalu. Maso můžeme využít prakticky jakékoli (vepřové, kuřecí, telecí i hovězí). Existují i veganské nebo vegetariánské řízky, které jsou bezmasé.
Řízek může být přírodní, v trojobalu, vídeňský, holandský nebo sekaný.
Přírodní řízek
Připravíme si maso. Zbavíme se tenoučké průsvitné blány a případných šlach.
Maso nakrájíme na přibližně 100 – 150 g plátky. Krájíme kolmo na svalová vlákna.
Plátky naklepeme paličkou (můžeme i jen z jedné strany). Nakonec maso nařízneme po 2 cm a asi 0,5 cm do hloubky (aby se maso při opékání nekroutilo).
Maso obtiskneme do mouky (jen zlehka a pouze jednou stranou) a vložíme do rozpáleného oleje. Nejprve pomoučenou stranou a poté nepomoučenou. Řízky vytáhneme na talíř.
Do stejné pánve nalijeme masový vývar a zprudka vaříme 1 – 2 minuty. Příležitostně promícháme, abychom dostali připečené zbytky z pánve.
Nakonec vrátíme zpět maso i se šťávou, kterou pustilo. Několikrát ho otočíme, aby se pěkně obalilo omáčkou. Necháme ho ležet pomoučenou stranou dolů. Díky tomu získá šťáva na hustotě. Necháme asi minutu pobublávat.
Opět vyndáme maso a dochutíme omáčku solí nebo pepřem.
Pánev sundáme z plotny a přidáme cca 100 g másla. Metličkou usilovně zamícháme.
Řízek v trojobalu
Příprava masa je stejná, jako na přírodní řízek. Jen maso obalíme z obou stran moukou.
Ve vedlejší misce rozkvedláme vejce a maso v nich vykoupeme.
Ihned přendáme do misky se strouhankou. Strouhanka je jemně rozemleté bílé pečivo. Lze použít i celozrnné pečivo nebo kukuřičné lupínky.
A smažíme nebo upečeme (viz níže).
Vídeňský řízek
Vídeňský řízek je stejný, jako řízek v trojobalu. Jediným rozdílem je, že je telecí maso rozklepané na tenký plátek a smaží se na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle.
Holandský řízek
Zde je využito mleté maso, do kterého je přimíchán nahrubo nastrouhaný sýr, pepř, sůl a čerstvá petrželová nať. Je obalen v trojobalu a opět usmažen nebo upečen.
Sekaný řízek
Opět je využito mleté maso (500 g). Přidá se houska namočená do mléka (100 ml), rozpuštěné máslo (50 g), 1 vejce, sůl, pepř a strouhanka. Vytvarujeme řízky a smažíme na másle.
Maso do řízků se dá i různě ochutit nakládáním. Jak naložit řízky?
-
Jak usmažit řízek?
Do vyššího hrnce nalijeme olej a přidáme sádlo. Poměr by měl být polovina oleje a polovina sádla. Tuk by měl být dobře prohřátý. To poznáme jednoduše. Hladina tuku tzv. tancuje. Nebo, když vhodíme trochu strouhanky do hrnce, uvidíme bublinky.
Řízky vložíme do hrnce. Nepoužívejte pokličku. A podle potřeby otáčíme. Někdo otáčí průběžně, někdo čeká, až bude jedna strana hotová a poté otočí. Záleží, jak se Vám to bude dělat lépe. Jakmile získá povrch zlatohnědou barvu, vytahujeme.
-
Jak upéct řízek?
Řízky pečené v troubě jsou vhodnou alternativou ke smažení. V troubě se dají dělat na dva způsoby smažit nebo péct:
Jak usmažit řízek v troubě
Připravíme si hluboký plech. Dáme do něj opět polovinu oleje a polovinu sádla. Vrstva by měla být minimálně do poloviny výšky řízku.Vložíme do trouby a necháme rozpálit na 220 °C. Jakmile je trouba rozpálená, pak vložíme obalené řízky.
Opět řízky otáčíme, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu. Trvá to však delší dobu, než na pánvi.
Jak upéct řízek v troubě
Trochu zdravější varianta smaženého řízku. Zde ale musíme využít horký vzduch. V případě klasického pečení nejsou řízky křupavé.Řízky v trojobalu naklademe na plech vyložený pečicím papírem.
Předehřejeme troubu na 200 °C a zapneme horký vzduch shora i zespodu.
Na každý řízek dáme plátek másla a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 20 – 25 minut (podle trouby) a otočíme. Jakmile jsou zlatavé, vytahujeme a ihned podáváme.
Vynikající je i pečená vepřová kotleta. Jak připravit vepřovou kotletu, aby byla skvělá?
Zatím žádné komentáře