Jak upéct toustový chléb
-
Co budeme potřebovat k přípravě toustového chleba
Receptů, jak připravit toustový chléb, je samozřejmě celá řada. My si však dnes představíme jeden z těch, který je opravdu jednoduchý.
Co tedy budeme potřebovat?
- 350 gramů hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 50 gramů másla (rozpuštěného)
- 60 ml mléka
- 120 ml teplé vody
- špetku soli (zhruba 1 čajovou lžičku)
- 1 a půl polévkové lžičky cukru
- trochu oleje na vymazání formy
-
Jak upéct toustový chléb
Máte připravené všechny ingredience? Pak se můžeme pustit do přípravy!
- Nejdříve do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl. Suroviny poté promícháme.
- Uprostřed mísy vyhloubíme malý důlek, do nějž vlejeme vodu a rozdrobíme droždí.
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Tato fáze zabere asi 10 minut.
- Dále přidáme do mísy vejce a rozpuštěné máslo.
- Následně těsto zpracováváme, dokud se nevytvoří měkká a pružná koule.
- Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, v opačném případě vodu.
- Jakmile získá těsto ideální konzistenci, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Tento proces bude trvat zhruba 50 minut.
- Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, předehřejeme si troubu na 180°C.
- Obsah mísy vyklopíme na pomoučenou desku a vyválíme ho do tvaru obdelníku (testo se bude později rolovat, rozválejte jej tedy jen do takové velikosti, aby bylo možné jej vložit do formy).
- Formu si lehce vymažeme olejem.
- Těsto srolujeme a vložíme do obdelníkové formy.
- Opět jej necháme kynout (zhruba 30 minut).
- Vložíme formu do trouby a pečeme chléb 30-45 minut.
- Jak poznat, že máme hotovo? Bochník by měl mít zlatavou barvu a pokud na něj zaklepeme, měl by se ozvat dutý zvuk.
- Chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
-
Jaké lze připravit varianty toustového chleba
Jak už bylo zmíněno, variant na přípravu domácího toustového chleba je celá řada.
Můžete si tak snadno připravit například celozrnný toustový chléb. Běžnou pšeničnou mouku je také možné nahradit moukou špaldovou. Možností je mnoho, záleží jen na vašich preferencích!
-
Jak připravit rychlý pokrm z toustového chleba
Toustový chléb je skvělým základem pro přípravu rychlých a jednoduchých jídel. Snadno z něj tak vytvoříte snídaně či večeře, které budou chutnat celé rodině!
Tousty
Pomyslnou jedničku představuje nejklasičtější varianta použití toustového chleba – tedy příprava toustů. Variací, jak je vytvořit, je opravdu mnoho. Vejce, slanina, šunka či sýr jsou již klasickými surovinami, které při přípravě využíváme.
Co se však více odvázat a zkusit například tousty s cuketou či dokonce jahodami? Pokud se suroviny dobře zkombinují, může snadno vzniknout vynikající pochoutka. Nebojte se experimentovat!
Toustový chléb obalený ve vejci
Další poměrně známou variantou je chléb obalený ve vejci. Postup je opět velmi jednoduchý. Jak na to?
Nejdříve je třeba si rozšlehat vejce, v kterých budeme chléb obalovat. Jakmile tak učiníme, přidáme k nim ještě špetku soli a pepře. Počet vajec upravujeme dle množství chleba.
Chléb poté namočíme z obou stran ve vejci a osmažíme na oleji.
Jakmile jsou plátky dostatečně osmaženy, umístíme je na talíř a jemně odstraníme přebytečný tuk za pomoci papírové utěrky.
Hotový chléb potřeme hořčicí, můžeme jej také posypat pažitkou. Výbornou přílohu představuje rajče či okurek.
Topinky
Ačkoli mnoho lidí upřednostňuje topinky z jiných druhů chleba, pravdou zůstává, že pro tento účel je možné využít i chléb toustový. Jak asi většina z nás ví, příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá – stačí plátky chleba jemně osmažit na pánvi.
Pomyslnou třešničku na dortu pak představují různé směsi, které chuť topinek výborně doplní. Za vyzkoušení stojí různé masové či zeleninové směsi, milovníci ostrých jídel si mohou k topince dát směs pikantní. Topinka s česnekem a výtečnou směsí je pak chutným a velmi rychlým jídlem.
A co další tipy na vynikající, zároveň však rychlou veřeči? Uvařte si například skvělé lečo či špagety. Nebo dáte raději přednost fazolím?
Zatím žádné komentáře