Jak upéct tuňáka

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct tuňáka

    Jak upéct tuňáka v troubě

    Menšího tuňáka můžete dnes zakoupit téměř kdekoli.

    Rybu dobře opláchněte a vysušte papírovou útěrkou. Do ryby udělejte několik řezů asi 3 cm hluboké a 3 cm od sebe. Pozor! Rybu neprořízněte.

    Jemně tuňáka potřete olivovým olejem a rozetřete na něj sůl a pepř. Do řezů vložte plátky citrónu.

    Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech potřete olivovým olejem.

    Rybu pečte asi 40 minut. Hotová ryba by měla být hezky hnědá.

    Tuňáka podávejte se salátem, nebo zkuste americké brambory.

  2. Jak upéct tuňáka na grilu

    Existuje několik druhů tuňáka. Menší, které zakoupíte v obchodě, nebo větší pocházející ze Srí Lanky, či Indonésie. Z větších tuňáků se připravují steaky.

    Tuňákový steak na grilu je minutková záležitost. Jeho pečení by nemělo trvat déle, než 4 minuty.

    Připravte si steak z tuňáka tlustý asi 4 cm. Osolte jen mořskou solí, opepřete a potřete olivovým olejem. Lepšího výsledku dosáhnete, pokud vyndáte maso z lednice kolem tří hodin před grilováním.

    Pro pestřejší chuť můžete steak doplnit bylinkou. Zkuste třeba tymián.

    Steak z každé strany opečte prudce na rozpáleném grilu. Z každé strany 90 – 120 sekund.

    Krátká doba pečení zabrání tomu, aby se steak vysušil. Tuňák by měl být vevnitř téměř syrový, tak vynikne chuť masa.

    Vynikající přílohou je pečený chřest.

  3. Jak upéct tuňáka na pánvi

    Tuňáka si můžete připravit i doma, bez grilu. Postačí vám grilovací pánev. Příprava steaku z tuňáka na pánvi je velmi podobná jeho přípravě na grilu.

    Do misky přidejte trochu olivového oleje a zakapejte citronovou šťávou. Vyšší steaky v míse nechte asi 15 minut marinovat.

    Steaky dejte na rozpálenou pánev. Na pánev přidejte snítku tymiánu a neoloupaný stroužek česneku.

    Tuňáka nechte prudce opéct minutu až minutu a půl z každé strany. Syrový tuňák má tmavou barvu, s postupným pečením světlá. Ovšem uvnitř by měl být stále tmavý.

    Těsně před vyjmutím z pánve osolte maso mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem.

    K tuňáku můžete podávat grilovanou zeleninu.

  4. Kolik stojí tuňák?

    Nejčastějším druhem prodávaného tuňáka je tuňák žlutoploutvý.

    Filety z tuňáka žlutoploutvého stojí běžně kolem 400 Kč za kilogram.

    Sledujte Skrblíkovu letákovou hlídku a kupte tuňáka levněji.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás