Jak upéct vafle
-
Jak upéct vafle
Nejjednodušší postup, jak upéct vafle je zvolit oblíbený recept a mít k dispozici vaflovač. Jedná se o šikovnou pomůcku v domácnosti, která často mívá výměnné plotýnky, a které z ní udělají univerzální spotřebič.
Nejznámější jsou belgické vafle, pojďme si je tedy připravit.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 4 vejce
- 3 lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- 300 ml vlažného mléka
Postup
Připravte si kvásek smícháním droždí s trochou vlažného mléka, špetky mouky a trochy cukru.
V míse smíchejte žloutky s cukrem, přidejte prosátou mouku, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto dobře promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout, aby bylo jednou takové.
Před koncem kynutí, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, opatrně vmíchejte do těsta a nechte chvíli odpočinout.
Rozpalte vaflovač, lehce vymažte olejem, nalijte do něj dostatek těsta (aby se po vaflovači krásně rozlilo), zaklopte a pečte do zlatova a křupava.
Při servírování můžete použít vše dle vaší libosti, např. cukr, med, marmeládu, čokoládu, ořechy, ovoce nebo šlehačku.
Při přípravě vaflí, v jejich slané variantě, stačí v receptu ubrat cukr, případně jiné sladidlo. Hotové vafle podávejte s vajíčkem, sýrem, salátem, šunkou nebo slaninou.
-
Jak upéct vafle bez vaflovače
Vafle můžete snadno upéct také v toustovači, jen budou mít jiný tvar, než ty klasické.
Ingredience
- 100 g rozpuštěného másla
- 300 g mouky – půl napůl hladká a polohrubá
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml mléka
Postup
Smíchejte ingredience v hladké těsto a toustovač rozpalte. Toustovač lehce vymažte olejem, těsto nalijte do poloviční až tříčtvrteční výšky (aby po zaklapnutí toustovače nevyteklo) a pečte cca 10 minut.
Hotové vafle servírujte např. se zakysanou smetanou a ovocem.
Pro pečení vaflí bez vaflovače existují také silikonové formy do trouby. Oblíbený recept na těsto rozlijte do formy a pečte 8 minut při 220 ºC. Poté vyklopte na plech a dopékejte dalších 5 minut.
-
Jak dlouho péct vafle?
Délka pečení by měla být vždy součástí jednotlivých receptů. Vaflovač se o propečení postará za 3,5 až 7 minut (záleží na typu). Pečte dozlatova.
Pečení za pomocí toustovače záleží na výkonu jednotlivých spotřebičů, ale pohybuje se mezi 8 až 10 minutami.
Při pečení ve formě v troubě při 220 ºC (u horkovzdušné trouby při 200 ºC) pečte ve středu trouby cca 15 minut. Znovu hlídáme barvu a propečení.
-
Jak upéct vafle bez mléka
Místo kravského mléka v receptu použijte mléko rostlinné. Nejpoužívanější jsou mandlové, kokosové, sójové nebo ovesné. Můžete ale použít také makové, které má až 12x více vápníku, než to kravské. Dále pak konopné, rýžové, lískooříškové nebo kešu mléko.
Všechny tyto alternativy můžete koupit v obchodech, ale není těžké si je také připravit doma.
-
Jak upéct zdravé vafle
Ve zdravém pečení je nahrazována především klasická mouka a cukr. Pojďte si i vy upéct tuto zdravou a jednoduchou alternativu snídaňových vaflí.
Ingredience
- 1 hrnek mandlové mouky (nebo najemno mletých mandlí)
- ½ lžičky prášku do pečiva (pokud možno bez fosfátů)
- špetka soli
- 1 hrnek vysokoprocentní smetany
- 2 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
- 3 vejce
Postup
Mouku, prášek do pečiva, sůl, smetanu a olej dobře promíchejte a postupně přidávejte vejce.
Vaflovač rozehřejte, vymažte olejem, nalijte těsto, zaklapněte a pečte, dokud těsto nedrží pohromadě ve tvaru vafle (jinak těsto potrháte). Sledujte vycházející páru z vaflovače, a jakmile páry ubude, vafle jsou hotové.
Zatím žádné komentáře