Jak upéct vepřový bok
-
Co je vepřový bok a jak ho připravit
Vepřový bok (též bůček) se nachází, jak už z názvu vyplývá, na bocích vepříka. Koupit ho v obchodě můžeme s kostí i bez. Do kategorie zdravého stravování ale patřit nebude, neboť se jedná o tučnější maso. V rámci pestré a vyvážené stravy si ho ale sem tam dopřát můžeme i bez výčitek.
Věděli jste, že z vepřového boku se vyrábí anglická slanina? Oblíbená je její kombinace s fazolkami. Přečtěte si, jak připravit zelené fazolky s anglickou slaninou.
Úspěšně můžeme vepřový bok zpracovat a následně si pochutnat, jestliže při jeho využití vezmeme v potaz udírnu. Čerstvý uzený bůček je sice kalorická bomba, ale pekelně dobrá. Víte, jak dlouho bůček udit?
Špatně neuděláme ani v tom případě, připravíme-li bok na grilu. Určitě je lepší předem bůček naložit.
Nejčastěji ho ale upotřebíme přímo v kuchyni, upéct se dá na nepočítaně způsobů (ale i nadívat, dusit, či vařit). Jak tedy upéct vepřový bok? Boxík č. 2 napoví.
-
Jak upéct vepřový bok
Vepřové maso v české kuchyni rozhodně nesmí chybět a klasika v podobě výpečků už vůbec ne. Podává se s knedlíkem, bramborem (klidně i rýží) a zelím nebo špenátem, jak je komu libo. Takhle bůčku stačí pouze sůl a kmín (maximálně ještě česnek a cibule) a pochutnáme si určitě.
Pokud náhodou z oběda něco zbyde, máme zaděláno na sice kalorickou, ale výtečnou pomazánku na chleba. Stačí totiž zbytky pokrájet, nebo je jednoduše umeleme na masovém strojku.
Parádní tipy na pečený bůček najdeme v našem návodu, který se přesně zabývá tím, jak upéct bůček. Připravit ho tak můžeme třeba na medu, stačí se inspirovat.
-
Jak dlouho péct vepřový bok
Tady trochu záleží na tom, zda ho budeme péct vcelku, nebo naporcovaný. Čím menší kousky, tím dřív by měl být vepřový bok upečený. A nemálo záleží i na zvolené teplotě.
Na větší kostky pokrájený bude chtít v troubě cirka hodinku při teplotě kolem 190 °C. Při teplotě nižší, kolem 120 °C, bude bok potřebovat i dvě (někdy až dvě a půl) hodiny. Nutná je samozřejmě průběžná kontrola propečení, neboť je třeba respektovat i zkušenosti s vlastní troubou.
Při pečení vepřového boku vcelku nesmíme zapomínat na naříznutí kůže na povrchu. Při teplotě 120 °C pečeme až čtyři hodiny, kdy bok průběžně otáčíme. Pokud zvolíme vyšší teplotu, bude to znamenat kratší dobu pečení. Stejně ale musíme počítat s tím, že minimálně dvě hodiny nám to zabere (navíc připočítat musíme i následné dopékání na barvu).
Jakmile je bok měkký, odklopíme víko od pekáče a ještě necháme v troubě péct. Vytvoří se zlatavá kůrka, která dodá pečenému boku ten správný šmrnc.
Zatím žádné komentáře