Jak uvařit amarant
-
Co je to amarant?
Amarant (česky laskavec) je rostlina, kterou řadíme k pseudoobilovinám. To znamená, že v kuchyni při vaření se amarant chová jako ostatní obilná zrna (upravuje se a používá jako jiné obiloviny), ale v důsledku nemá s obilovinami nic společného (z botanického pohledu). Amarant je přirozeně bezlepkový a velice bohatý na bílkoviny, vlákninu, vápník a např. železo. Produkty z něj se využívají zejména v potravinářství – zrna i listy. Existuje na 60 druhů laskavce, ale jedlé jsou druhy pouze 3.
Velikostí se dá amarant přirovnat k zrnkům máku nebo sezamu. Po uvaření zůstávají amarantová zrnka stále lehce křupavá, i když uvnitř jsou krásně měkká.
Ze zrn se vyrabí amarantová mouka, ze které se následně vyrabí např. bezlepkové pečivo či těstoviny.
-
Jak uvařit amarant
Amarant se vaří zhruba 25 – 30 minut. Je ovšem nutné, v závislosti na jeho pozdějším použití, zvolit vhodné množství tekutiny. Při vaření totiž amarant uvolňuje škrob, který tekutinu přirozeně zahušťuje.
Pokud tedy chceme uvařit amarant jako přílohu, je nutné zvolit větší množství vody i za cenu, že uvařený amarant budeme muset scedit. Většinou se uvádí vařit amarant v dvojnásobném množství vody. Jeho výsledná konzistence ale nebude nadýchaná. Ideální poměr amarantu a vody je až 1:5-6. Tedy 1 díl amarantu a 5 až 6 dílů vody.
Amarant v hrnci zalijeme odměřeným množstvím vody a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 25 – 30 minut. Během varu můžeme amarant občas promíchat. Po jeho uvaření slijeme přebytečnou vodu a lehce na cedníku propláchneme studenou vodou. Ihned podáváme.
Skvěle se tato pseudoobilovina doplňuje s rýží i jáhly – doporučené množství ke kombinování je 1 díl amarantu a 4 díly jiné obiloviny.
-
Amarantová kaše
Při vaření amarantu na kaši se doporučuje menší množství vody (či jiné tekutiny), neboť zahuštění je při kaši žádoucí. Velice vhodným doplňkem je do amarantové kaše přidat i ovesné vločky. Určitě nebudete této kombinace litovat.
Na 100 g amarantu použijeme 300 ml tekutiny, vaříme 20 minut. Poté přidáme 4 lžíce ovesných vloček a 200 ml tekutiny. Povaříme ještě 5 minut. Dozdobíme a dochutíme dle našich potřeb.
Amarantovou kaši je nutné ihned konzumovat, neboť časem zatuhne.
Zatím žádné komentáře