Jak uvařit amura
-
Amur ryba
Amur bílý (Ctenopharyngodon idella) není původně česká ryba. Původem pochází z jihovýchodní Asie (podél řeky Amur) a v Československu byl vysazen v roce 1961 hlavně z důvodu, že díky své býložravosti (požírá rostliny) se bude hodit k melioraci rybníků, které zarůstají rákosem.
Má podlouhlé válcovité tělo a bílé břicho. Potěší velmi chutným masem, které je netučné, s menším obsahem malých kostí. Maso amura oplývá vynikajícím složením po nutriční stránce a je bohatým zdrojem minerálů, hlavně vápníku, draslíku a jódu. Inspirovat se pro přípravu se můžete zde nebo i z tipů pro přípravu lososa. nebo z tipů pro přípravu psatruha.
-
Recept smažený amur
Amura lze připravit tradičně stejně jako kapra v trojobalu.Osušené porce amura osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, dále v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Poté smažíme v kvalitním nejlépe řepkovém oleji dozlatova.
-
Amur na másle
Porce amura osušíme osolíme a dobře okmínujeme. Zprudka opečeme na přepuštěném másle, nejprve kůží dolů a pak otočíme. Lze podávat s brambory, zeleninovým salátem nebo pouze s pečivem.
-
Amur podkovy
Amura lze porcovat na tradiční řízky, filety nebo podkovy, které vznikají příčným rozdělením trupu na stejně široké části a připomínají tvar podkov. Podkovy můžeme poté upravovat libovolným způsobem.
-
Pikantní amur
Porce amura osušíme, osolíme, opepříme, posypeme steakovým či jiným pikantním kořením, dále pálivou parikou, zakapeme olivovým olejem a necháme nějakou dobu v chladu odležet. Poté opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a před dopečením položíme plátek másla pro zjemnění chuti.
-
Amur v alobalu
Amura lze stejně jako jinou rybu péct i v alobalu, kdy lze použít minimum tuku, tudíž se tato úprava výborně hodí například při redukční či jiné šetřící dietě. Porce ryby osolíme, opepříme a rozložíme na olejem pokapaný alobal.
K rybě můžeme dále přidat nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, případně další zeleninu podle vlastního uvážení. Poté alobal uzavřeme a okraje vytáhneme nahoru, aby při pečení nevytékala šťáva. Na pekáčku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30-40 minut. Pár minut před koncem pečení rozřízneme nahoře alobal do tvaru kříže, aby ryba lehce zezlátla.
Alobal má při pečení ohromné účinky, o čemž svědčí i jeho schopnost rychleji nechat změknout králičí maso.
Zatím žádné komentáře