Jak uvařit aspik
-
Co je vůbec aspik?
Aspik je v podstatě rosol, který nám v závěru obaluje různé chuťovky od masa, přes vajíčka až po zeleninu (samozřejmě ve vhodném obalu). Díky svojí konzistenci po ztuhnutí všechny suroviny drží pěkně pohromadě. V obchodě nalezneme aspikové misky ve studených boxech či lednicích.
Aspik doma v kuchyni vykouzlíme s pomocí želatiny (neboť má rosolovací schopnost). Nejsnadnějším postupem proto je koupit v obchodě vhodnou želatinu. Ideální bude čirá, jemná (plátky želatiny v tomto případě nekupujeme).
Na aspiku s klasickou želatinou si ovšem nepochutnají lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu nejedí maso. Želatina, jak ji známe, je totiž živočišného původu, neboť se vyrábí z hovězích a vepřových kůží a kostí (čiliž z těch částí, které jsou bohaté na kolagen). Ale i vegetariáni si mohou na domácím aspiku pochutnat. Stačí místo želatiny sáhnout v obchodě třeba po agaru. Je to čistě rostlinná želatina, která se vyrábí z několika druhů mořských řas. Prokáže nám naprosto stejnou službu při přípravě domácího aspiku, jako právě želatina živočišná.
-
Jaké složení má aspik?
Složení domácího aspiku bude záležet na nás samotných. Je potřeba udělat nálev, do kterého můžeme použít např. divoké koření, a samozřejmě použít želatinu. Nejčastěji lze v aspiku potkat různé druhy salátu (vlašský, pochoutkový,bramborový..), vařené vejce, nakládané okurky, papriku, hrášek nebo salám.
Ideální recept na složení aspikové misky je pro každého jiný. Nebojíme se proto různých experimentů, zkrátka ingredience výsledného aspiku sestavujeme podle toho, co máme rádi.
-
Jak uvařit aspik?
K vytvoření jakéhokoliv produktu s aspikem je nutné obstarat si čirou želatinu. Tu snadno koupíme v obchodě, neboť se vyrábí průmyslově. V obchodě zakoupíme také (pokud nemáme doma) všechny suroviny, které chceme želatinou zalít. Připravíme si i vhodnou nádobu (nádoby) na výsledný aspik.
Abychom podpořili výslednou chuť aspiku, připravíme si nálev (případně použijeme ředěný lák např. z okurek). Želatina sama o sobě moc valně nechutná. Velice chutným počinem je naopak nálev z vody s octem, solí, cukrem, cibulí, mrkví, petrželí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
Po uvaření nálev scedíme. S želatinou pracujeme podle pokynů od výrobce přímo na obale. Želatinu nikdy nevaříme! Ztratila by želírovací schopnost.
Čím více chceme mít aspiku, tím více samozřejmě připravíme nálevu a obstaráme si dostatečné množství želatiny (prodává se v sáčcích).
-
Jak připravit aspikovou misku?
Připravíme si všechny suroviny do aspiku k ruce tak, abychom je mohli ihned používat (např. vejce oloupat, přepůlit). Chceme-li i plněné salámové rolky, naplníme si je nyní.
Aspikovou misku nebudeme po ztuhnutí vyklápět, není tedy nutností klást velký důraz na první vrstvu. Na dno nádoby vložíme např. bramborový salát, dále na něj vrstvíme salám, půlku uvařeného vejce, hrášek a kousek tvrdého sýra (samozřejmě postupujeme dle naší chuti).
Připravenou misku zalijeme aspikem, maximálně 0,5 cm nad posledním kouskem. Nutností je ale nelít aspik až po okraj.
Necháme ztuhnout, ideálně do druhého dne.
-
Jak připravit aspikový dort?
Když se řekne aspikový dort, je zřejmé, že s ním nejspíš budeme chtít obdarovat oslavence. Proč ne? Je to neobvyklé a ne každý z nás je vyloženě zastáncem sladkých dortů. Je ovšem nutné si uvědomit, že pokud chceme zároveň na aspikovém dortu vytvořit nápis, musíme písmena vložit do formy na úplné dno.
Písmenka (např. vykrájená z tvrdého sýra) proto budou tvořit první vrstvu a je nutné je na dno formy skládat zrcadlově, aby se po vyklopení dal nápis snadno přečíst.
Suroviny do dortové formy skládáme dle naší chuti a tak, aby výsledný efekt lahodil i našemu oku. Na závěr dortovou formu se surovinami opatrně zalijeme pomocí polévkové lžíce připraveným aspikem. Necháme dostatečně zatuhnout.
-
Jak připravit aspikovou bábovku?
K přípravě aspikové bábovky budeme potřebovat vhodnou formu. Samozřejmě na bábovku. Využít můžeme silikonovou, ze které lehce aspik vyklopíme. Máme-li k dispozici formu z jiného materiálu, ke snadnému vyklopení lze využít horkou vodu, do které formu s aspikem na pár sekund vložíme.
Na přípravu aspikové bábovky použijeme zhruba 900 ml vody a 100 ml octa do nálevu (+ koření a zeleninu). Bohatě tak budou stačit 2 sáčky želatiny. Ke smíchání nálevu a želatiny důsledně čteme návod na obale.
Vrstvíme suroviny pěkně na sebe a na závěr zalijeme aspikem. Postupujeme pomalu, použijeme proto polévkovou lžíci a aspik dávkujeme pomocí lžíce.
Bábovkovou formu s aspikem necháme dostatečně zatuhnout, následně opatrně vyklopíme.
Zatím žádné komentáře