Jak uvařit basmati rýži
-
Basmati rýže
Basmati rýže se řadí mezi kvalitní druhy rýže, navíc s velmi charakteristickou oříškovou chutí. Po uvaření je o dost delší než širší, poznáme ji tak i podle dlouhého zrna.
Pravá rýže basmati se pěstuje na úpatí Himalájí – na místech v Indii a Pákistánu, kde jsou rýžová pole zavlažována přímo vodou z ledovců. Po samotné sklizni se basmati rýže ideálně až na dva roky uskladní v suchu a temnu, následně se očistí a putuje dál do světa. Zdá se to jako dlouhá doba, ale basmati rýže právě dva roky potřebuje pro vysychání, kdy následně nízký obsah vody zaručuje nižší lepivost a lepší chuť rýže.
Basmati rýže je přirozeně bezlepková, bez slupky a navíc i dobře stravitelná.
-
Basmati natural
I rýže basmati natural má jemnou oříškovou chuť a vůni, taktéž i dlouhá zrna. Rozdíl mezi basmati rýží zmíněnou výše a basmati natural je nejen v barvě, ale i při vaření. Natural basmati se totiž vaří o kousek déle. Při výrobě není basmati natural broušená či leštěná, proto má tmavší barvu.
-
Jak uvařit basmati rýži
Pro vaření jakékoliv rýže, nejen basmati, je dobré zvolit vhodný hrnec. Ideální je nižší a širší. Rýže se dobře rozprostře a nebude se tak zbytečně vařit ve vrstvách nad sebou.
Basmati rýži je možné před vařením propláchnout studenou vodou, dokonce i namočit den před vařením do vody. Ale není to nutností. Samotný postup, jak ideálně uvařit basmati rýži, je popsán dále.
Vložíme odměřené množství basmati rýže do hrnce (i propláchnuté nebo namočené), kde jsme nechali rozpálit lžíci oleje. Basmati rýži za stálého míchání krátce (asi 1 – 2 minuty) osmažíme na rozpáleném oleji a poté přidáme 1 a půl násobek horké vody. Čiliž poměr basmati rýže a vody je 1:1,5. Zamícháme, rýži lehce osolíme, opět promícháme a zakryjeme pokličkou. Plotýnku necháme, po přidání horké vody, zapnutou na nejvyšší výkon pouze 1 minutu. Poté ji vypneme a rýži necháme 15 minut tzv. dojít. Pokličku po tento čas neodklápíme, rýži není potřeba vůbec míchat. Po uplynutí stanoveného času odkryjeme pokličku a právě až teď si vezmeme vidličku a rýži zlehka prokypříme. Následně můžeme podávat.
Basmati rýži můžeme uvařit i bez oleje, ale možná tak dobře nevyniknou její přednosti. Nicméně odměřené množství rýže basmati jednoduše vložíme do osolené vroucí vody, krátce povaříme (asi 2 minuty) a vypneme plotýnku. Rýži necháme pod pokličkou dojít doměkka (15 minut).
Basmati rýže se výborně hodí jak k zeleninovým, tak i masovým pokrmům. Vzhledem k její sypkosti po uvaření je ideální přílohou k omáčkám. Lze ji použít i pro přípravu rizota. Ovšem pokud se chystáte dělat pravé italské rizoto, basmati nechte schovanou ve spíži a zvolte jiný druh rýže.
Zatím žádné komentáře