Jak uvařit batáty
-
Jak uvařit batáty
Batáty se vaří v podstatě jako klasické brambory. Je nutné je oškrábat, zalít vodou, lehce osolit a uvařit doměkka. Nebo je lze uvařit ve slupce a oloupat až po vychladnutí. Nejlahodnější chuti ovšem docílíme, jestliže budeme batáty péct v troubě. Pečením si navíc zachovají spoustu živin, o které bychom se varem ošidili. Více o pečených batátech se dozvíme ve třetím boxíku níže.
-
Batáty – kaše
Udělat kaši z batátů je snadné. Batáty oškrábeme, pokrájíme na menší kousky, lehce osolíme a zalijeme vodou. Dáme vařit a vaříme je doměkka. Zda-li jsou batáty uvařené zjistíme jednoduše – píchneme do nich ostrým nožem.
Pokud napíchnutý kousek sladkého bramboru lehce sklouzne, pak máme uvařeno. Vodu slijeme a dáme si ohřát mléko (pokud nemáme problém s linií a toužíme po jemnější chuti, můžeme zvolit smetanu).
Je-li naše domácnost obdařena šťouchadlem na brambory, nyní přichází jeho chvíle. Batáty rozšťoucháme, důkladně. Po chvíli přidáme máslo a opět důkladně šťoucháme. Kdo nemá rád v kaši kousky brambor, je lepší vzít zavděk mixérem (šťouchadlem bychom potřebovali více fyzické námahy). Po troškách přiléváme mléko (smetanu) a současně mixujeme až do požadované konzistence.
Výslednou kaši můžeme dle naší chuti ještě trochu přisolit.
Připravit si můžeme i batátovo-bramborovou kaši. Vezmeme polovinu potřebných batátů a polovinu brambor. Brambory i batáty lze vařit společně. Postup přípravy batátovo-bramborové kaše je stejný jako u samotné batátové kaše.
-
Batáty pečené
Zvlášť jednoduchá je příprava pečených batátů v troubě. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na plech si připravíme pečící papír, syrové sladké brambory i se slupkou dobře omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a pokrájíme na měsíčky.
Všechny kousky dáme do hlubší misky. Batáty posypeme zvoleným kořením, zakápneme olejem a rukama všechny suroviny v misce promícháme. Batáty rozložíme na pečící papír v jedné vrstvě a plech dáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 15 minut.
-
Jak uvařit batáty pro kojence
Batáty pro kojence vaříme obdobným způsobem, jaký je popsán výše. Oškrábeme sladkou bramboru, pokrájíme na malé kousky a dáme vařit do vody (pro kojence nesolíme).
Po uvaření vodu slijeme, batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme trochu kvalitního tuku, tolik potřebného pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. U kojenců můžeme batáty kombinovat s již zavedenými surovinami.
Starším kojencům lze batáty podávat pečené (ovšem oškrábané, bez soli, s přidanou kapkou olivového oleje) ve formě batátových hranolek.
Zo sladkymi zemiakmi nemam velke skusenosti,už som ich piekla v šupke a dnes ošupane,druha verzia sa mi páčila viac a určite ich budem robit častejšie.Vďaka za recepty.
OdpovědětOchutnala jsem batáty prvně na Madeiře a moc mi chutnalo , výborné přiletěla jsem 6.5 2023 doporučuji všem jsou výborné
Odpovědět