Jak uvařit chobotnici
-
Co je to chobotnice
Chobotnice patří mezi hlavonožce. Celkem známe přes 300 druhů. Žijí ve světových oceánech. Jejich tělo se skládá z útrobního vaku a osmi ramen s přísavkami. Spolu s rybami a mořskými plody je v letních dnech oblíbeným lehkým pokrmem.
-
Jak uvařit chobotnici
Chobotnici můžeme připravit na mnoho způsobů. Oblíbené je grilování. Než ale chobotnici hodíme na gril, je potřeba ji uvařit. Maso pak bude měkčí a lépe stravitelné. Bez uvaření by byla velmi tuhá a gumová.
Před vařením je nutné chobotnici zbavit slizu. K tomu se výborně hodí sůl, kterou použijeme jako peeling. Chobotnici solí silně potřeme ze všech stran, a poté opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme ji do lehce osolené vroucí vody. Vaříme přibližně 20 minut.
-
Jak naporcovat chobotnici
Doporučuje se kupovat chobotnici o hmotnosti 1 až 2 kg. V obchodě bychom si měli všímat především správné šedomodré barvy, lesku a příjemné mořské vůně.
Očištěnou chobotnici musíme před další tepelnou úpravou umět správně naporcovat. Základem je ostrý nůž, aby nám šlo porcování snadněji. Nejdříve odkrojíme hlavu od těla. Tělo pak na dvě poloviny a na jednotlivá chapadla. Chapadla očistíme od přebytečných spojů kůže, aby bylo maso při konzumaci jemnější. Na závěr vše nakrájíme na tenké plátky.
-
Jak marinovat chobotnici
Očištěné maso chobotnice naklepeme a naporcujeme. V misce si smícháme marinádu z těchto ingrediencí:
- citronovou kůru a šťávu z půlky citronu
- 1 dcl olivového oleje
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
- petrželová nať
- koření (špetka soli a mletá paprika)
Do hotové marinády přidáme kousky chobotnice a vše pořádně promícháme. Misku přikryjeme a necháme dvě hodiny marinovat v lednici.
Marinovaná chobotnice je výborná na grilování. Grilujeme maximálně 3 minuty. Podávat ji můžeme teplou nebo i studenou se zeleninovým salátem.
-
Jak připravit mraženou chobotnici
Mraženou chobotnici si můžeme připravit na řecký způsob. Budeme potřebovat tyto suroviny:
- 600 g mražené chobotnice
- 300 g čerstvých rajčat
- 150 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 dcl bílého vína
- 1 dcl olivového oleje
- koření (pepř, sůl, oregano a petrželovou nať)
Chobotnici nakrájíme na menší části a orestujeme na olivovém oleji. Poté zalijeme bílým vínem a dusíme doměkka asi 30 minut.
Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. Spolu s cibulí a česnekem nakrájíme na tenké plátky. Orestujeme zvlášť na pánvi, a poté smícháme s dušenou chobotnicí. Okořeníme a opět podusíme. Hotový pokrm ozdobíme petrželovou natí.
Zatím žádné komentáře