Jak uvařit francouzské brambory
-
Jak uvařit francouzské brambory
Francouzské brambory známe nejčastěji zapečené s uzeným masem a vejci. Najít v leckterém receptu můžeme i hrášek. Fantazii rozhodně meze neklademe a brambory zapečeme především s tím, co máme rádi my sami. Pojďme se společně podívat, jak na francouzské brambory s masem.
-
Francouzské brambory s masem
Nejprve si dáme uvařit brambory (přibližně 1 kg), neboť je na přípravu francouzských brambor potřebujeme již uvařené. Uvařit je můžeme třeba den předem. Pokud si s tím nevíme rady, můžeme si přečíst Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Zapékací misku či pekáček dobře vymažeme tukem (lze použít sádlo nebo máslo). Dno poklademe vrstvou brambor, osolíme a opepříme. Pokud budeme francouzské brambory zapékat s uzeným masem, pokrájíme ho na menší kousky (cca 30 dkg). Kousky masa vložíme na vrstvu brambor, opět přidáme brambory, osolíme a opepříme a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou brambor.
Připravené francouzské brambory vložíme do předem vyhřáte trouby a krátce zapečeme. Po chvíli směs zalijeme rozkvedlanými vejci (3 – 4) se smetanou (400 ml) a trochou soli. Smetanu volíme tu ke šlehání, ne na vaření. Vrátíme zpět do trouby a nezakryté zapékáme zhruba 40 minut.
Místo uzeného masa můžeme použít salám, špekáčky či šunku. Taktéž lze např. uzeniny osmahnout na cibuli a i s cibulkou je přidat do francouzských brambor. Jakmile v receptu vrstvíme maso, je možné přidat spolu s masem i hrášek.
-
Francouzské brambory v remosce
Francouzské brambory připravujeme úplně stejně v remosce, jako jsme je výše v receptu připravili v troubě. Jenom místo pekáčku či zapékací misky budeme používat právě zmíněnou remosku. Obecně trvá příprava jakéhokoliv pokrmu v remosce o trochu déle než v klasické troubě, je třeba s tím počítat a jídlo začít připravovat o chvilku dříve.
Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na asi 1 cm silné plátky a vymažeme pekáček remosky tukem. Na dno dáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a přidáme uzeninu (osmahnutou cibuli, hrášek). Střídáme brambory a uzeninu, vždy končíme vrstvou brambor. Brambory pokaždé trochu osolíme. Až budeme mít navrstveno, chvíli budeme zapékat a následně směs zalijeme rozkvedlanými vejci se smetanou. Dále zapékáme, dokud nebudou vejce hotová. Brambory by měly zezlátnout.
Zatím žádné komentáře