Jak uvařit guláš
-
Jak uvařit guláš
Základem dobrého guláše je vždycky vhodný výběr masa. Pokud chceme klasiku, jednoznačně je potřeba koupit maso hovězí. Nebráníme-li se guláši z vepřového, pak můžeme zvolit tuto variantu. Jednotlivé recepty na hovězí i vepřový guláš se dočteme v boxících níže.
Pokud pomineme maso, budeme potřebovat na guláš i vhodný hrnec s poklicí a cibuli. Názory na její množství se různí. Někdo nám poví, že kolik masa, tolik cibule. Jinde se zase dočteme, že máme použít poměr 1:2 (jeden díl cibule na dva díly masa).
S cibulí to v guláši přehánět nemusíme, není tedy nutné používat jí tolik, kolik masa. Na 1 kg masa nám bude 0,5 kg cibule bohatě stačit. Cibuli smažíme na tuku. Ideálně použijeme sádlo, neboť sádlo způsobuje nezaměnitelnou chuť i vůni celého pokrmu.
Teď už nám stačí připravit si koření – rozhodně budeme potřebovat sladkou papriku, sůl, majoránku a česnek. Dle chuti je možné použít i drcený kmín. A také je nutností horká voda či vývar.
Do základu guláše můžeme použít i rajčatový protlak. Přidává se 1 – 2 lžíce až po přidání sladké papriky. Není to ale nutností.
K zahuštění guláše je nejlepší starší chléb, který nastrouháme. Možností je i použití hladké mouky, kterou rozkvedláme v trošce studené vody. Když však mouku před použitím opražíme, pozvedneme guláš ještě o úroveň výše.
-
Hovězí guláš
Hovězí guláš se nejčastěji připravuje z hovězí kližky. Název nám může nahánět strach, ale upřímně, pokud budeme kližku vařit minimálně 2 hodiny, nemáme se čeho bát. Časem totiž kližka natolik zkřehne, že bude krásně šťavnatá a měkká.
Připravíme si všechny suroviny uvedené v prvním boxíku. Cibuli pokrájíme najemno a na mírném plameni ji osmahneme (ze začátku je nutné mít plamen na nejvyšší výkon). V tomto kroku se nevyplatí pospíchat, správné barvy cibule dosáhne za 10 – 15 minut. Je ovšem i nutné dávat pozor, aby se cibule nepřipálila.
Budeme-li přidávat, tak teď je vhodná chvíle na rajčatový protlak.
Jakmile je cibule hotová, zvýšíme žár plotny a orestujeme na cibuli maso. To je potřeba nakrájet na stejně velké kostky. Je důležité, aby se všechny kostky masa nejen zatáhly, ale zároveň i rovnoměrně opekly. Malého masového přípeku se bát nemusíme (bonusová chuť navíc).
Nyní příjde na řadu koření. Než ho začneme přidávat do guláše, připravíme si k ruce horkou vodu či vývar. Na maso s cibulí přidáme sůl, drcený kmín, sladkou papriku a okamžitě zamícháme. Se sladkou paprikou opatrně, velice rychle na rozpáleném tuku zhořkne.
Proto zamícháme a bleskově zalijeme vodou nebo vývarem. Tekutiny použijeme pouze tolik, aby bylo maso zcela ponořené. Vaříme pod pokličkou již zmíněné minimální 2 hodiny.
Až je maso měkké, přidáme do guláše česnek. Hovězí guláš zahustíme nastrouhaným chlebem (použijeme starší chéb) a ještě 15 – 20 minut za občasného promíchání povaříme.
Před koncem varu přidáme majoránku, kterou nejprve promneme v dlaních. Po uvaření guláš ochutnáme a pokud je potřeba, je možné ho lehce přisolit či přidat česnek.
-
Jak uvařit guláš vepřový
Vepřový guláš uvaříme takřka totožně, jako je výše zmíněno v receptu na hovězí guláš. Rozdílem bude samozřejmě maso. Na vepřový guláš použijeme vepřovou plec. Ostatní suroviny (z prvního boxíku) zůstanou stejné.
Nechceme-li guláš zahustit chlebem, můžeme použít hladkou mouku. Při využití mouky je nutné guláš ještě minimálně 10 minut vařit, neboť jedině tak se zbavíme moučné chuti.
Zhruba 2 lžíce hladké mouky dobře rozkvedláme v malém množství studené vody a přes cedník nalijeme do hrnce s gulášem. Cedník nám pochytá případné hrudky.
-
Guláš z trouby
Co se týká náročnosti, je guláš z trouby pokrmem, který zvládnou uvařit i děti. Všechny potřebné suroviny na guláš totiž dáme do vyššího pekáče a vložíme ho do vyhřáté trouby. Jak jednoduché.
Připravíme si 1 – 1,5 kg masa (hovězí či vepřové), které nakrájíme na kostky. Dále nadrobno pokrájíme 4 velké cibule a nasekáme 5 – 7 stroužků česneku. Z koření si připravíme 4 čajové lžičky sladké papriky, 3 polévkové lžíce bramborového škrobu (zajistí nám zhoustnutí guláše), 1 polévkovou lžíci gulášového koření, 1 čajovou lžičku pálivé papriky a sůl dle chuti. K ruce si přichystáme také 2 kostky bujónu (masox), 1 rajčatový protlak a 0,75 – 1 litr vody.
Velmi zajímavě chutnají v guláši z trouby i čerstvé papriky (kusů dle chuti), které stačí pouze omýt, očistit od semínek a pokrájet na menší kousky.
Všechny uvedené suroviny dáme do vyššího pekáče, poprvé a zároveň naposledy zamícháme, přiklopíme víkem (lze místo víka použít třeba alobal) a celý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů Celsia.
Použijeme-li vepřové maso, guláš bude hotový zhruba za hodinu. V případě masa hovězího pak musíme počítat i s hodinou a půl.
Jakmile je pekáč jednou v troubě, nemusíme si ho zmiňovaný čas vůbec všímat. Rozhodně gulášem nemícháme, ani neodklápíme víko. Po uplynutí času ochutnáme maso. Bude-li měkké, máme hotovo. Pokud ne, ještě na chvíli vrátíme pekáč do trouby. Guláš z trouby výtečně chutná s knedlíkem nebo chlebem.
Zatím žádné komentáře