Jak uvařit gyros
-
Jak uvařit gyros nastojato
Ze stánků a jiných rychlých občerstvení známe gyros ve stojaté verzi, kdy se, napíchaný na velké otočné grilovací jehle, griluje postupně a postupně jak koření, tak seřezává do výsledného tvaru nudliček a servíruje.
Abyste i vy doma mohli mít takovýto gyros, stačí vám jen běžné grilovací jehly, které zapíchnete do rozkrojených brambor nebo cibule, aby v troubě pěkně stály a držely napíchané maso. Vzhledem k tomu, že trouba peče ze všech stran, nic otočného shánět nemusíte.
Pusťme se do gyrosu nastojato, z jednoho kila vepřové krkovice.
Ingredience:
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 rajče
- tymián
- oregano
- paprika
- chilli
- římský kmín
- rozmarýn
- pepř
- sušená cibule
- sušený česnek
- sůl
- olej
- 1 brambor (jako stojánek)
- 1 silný plátek chleba (pro vsakování přebytečné šťávy)
- alternativou je kupovaná kořenicí směs na gyros
Postup
Maso nakrájíme na plátky o síle cirka jeden cm (podle toho, jak silné nudličky budete ve výsledku chtít mít, lze vytvořit i tenčí plátky, aby bylo maso jemnější), pak plátky jemně naklepeme.
V dostatečně velké misce si promícháme 3 – 4 lžíce oleje se solí a veškerým kořením, plátky masa do této směsi postupně zamícháváme, abychom je nechali přes noc marinovat. Případně plátky v marinádě obalujeme v menší misce a pak je skládáme do misky větší, ve které poputují do lednice.
Zbylo marinádu nevylévat, nýbrž nalít na maso, vše bude potřeba.
Další den si podélně rozkrojíme větší brambor a rajče, připravíme silnější plátek chleba. Na grilovací jehlu napíchneme nejprve půlku rajčete semínky směrem k následujícímu masu. Pak napícháme marinované maso.
Na plech položíme brambor řeznou plochou dolů a na něj plátek chleba. Jehlu s masem i rajčetem zapíchneme do chleba a bramboru. Proč? Brambor slouží jako stojánek a chleba bude vsakovat odtékající šťávu z masa, aby se vám nepřipalovala na plechu.
Rajče bude seshora zavlažovat a hlavně dochucovat maso. Můžete jej i naříznout, aby šťáva začala vytékat dříve. Je možno plech také mírně podlít, ale přebytečná pára změní výslednou chuť i konzistenci masa.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a plech s gyrosem do ní vložíme. Po cirka 45 minutách můžeme začít po okrajích seřezávat první hotové masové nudličky. Po každém seříznutí ještě maso potřeme zbylou marinádou a zase necháme péci. Seshora a odspodu seřezáváme více, z prostředku méně, ve výsledku vytvoříme tvar vajíčka, který pak držíme i při dalším seřezávání.
Podáváme s jogurtovou zálivkou nebo s klasickými tzatziky, čerstvou zeleninou a s opečeným pita chlebem (na pita chléb položíme maso, zeleninu, zakápneme jogurtovou zálivkou a pita chléb přeložíme, podáváme). Další možností jsou brambory či hranolky.
Jak připravit tzatziky nebo jogurtovou zálivku na gyros, se dozvíte ve třetím a čtvrtém boxíku.
-
Jak uvařit gyros naležato
Gyros rozhodně nemusíme péci v troubě, stačí jej připravit na pánvi. Tomuto postupu se trefně říká gyros naležato. Ingredience jsou stejné, jen v postupu je několik změn. Také nebude možné připravit tolik gyrosu najednou (tedy pokud nemáte několik velkých pánví).
Maso nejprve rovnou nakrájíme na výsledné nudličky, a pak teprve jej vmícháme do marinády a necháme přes noc odležet v chladnu. Druhý den zakápneme trochou rajčatové šťávy nebo omáčky a opékáme zprudka na velké pánvi, se vší marinádou, tedy pokud jí není vyloženě moc.
Jestliže se obáváte přílišného množství marinády, přidejte ji na maso až v době, kdy bude opečené – jen pro dotvoření většího množství výpeku.
Servírujte stejně, jak je popsáno v prvním boxíku.
-
Jak připravit jogurtovou zálivku
Na jogurtovou zálivku budete potřebovat samozřejmě bílý jogurt, k tomu sůl, čerstvý drcený či strouhaný česnek, koriandr nebo kopr, trošičku oleje. Vše jen promícháte dohromady.
Další variantou je bylinková s bazalkou a tymiánem, vynikající je i typická česká varianta: jogurt, sůl, mletý černý pepř a mletý kmín. Vyzkoušejte, můžete prostřídávat, nebo si jen vyberte variantu, která vás osloví nejvíce.
-
Jak připravit tzatziky
Tzatziky jsou směsí strouhaných okurků, jogurtu, česneku a koření, kterým je zde opět kopr, může být i semínko koriandru. Přidává se ještě černý pepř.
Okurek po nastrouhání posolíme, promícháme a přemístíme do sítka, abychom jej mohli po chvilce vymačkat od přebytečné šťávy. Pak teprve jej vmícháme do jogurtu s ostatním kořením. Nejlépe chutnají tzatziky s tučným smetanovým nebo řeckým jogurtem, ale nutný není, stačí běžná tučnost, případně zakápnout olejem.
Jogurt můžete využít i mnoha jinými způsoby, než na slanou omáčku. Podívejte se, jak ještě využít jogurt. A pokud byste si chtěli kopr do slaných omáček a do tzatziky sami vypěstovat, tady je návod jak kopr pěstovat, jak jej použít a jaké má účinky.
Zatím žádné komentáře